860 Russische papers teruggetrokken

De Russische Academie voor Wetenschappen bindt de strijd aan met frauderende onderzoekers.

In Rusland worden meer dan 6000 wetenschappelijke tijdschriften uitgegeven. Maar de kwaliteit van die tijdschriften is vaak laag. De Russische wetenschappelijke literatuur wemelt dan ook van de frauduleuze papers. Plagiaat is een courante praktijk, en ook dubbel publiceren (het meerdere keren publiceren van dezelfde studie) komt veel voor. Een steekproef van het Russische bedrijf Antiplagiat toonde aan dat 70.000 studies twee of meer keer gepubliceerd waren. Enkele waren zelfs 17 keer gepubliceerd.

Een andere vorm van fraude is het kopen van een coauteurschap. Deze praktijk wordt aangemoedigd door de frauduleuze website 123mi.ru, die zich afficheert als ‘een veiling van wetenschappelijke artikels’. In ruil voor enkele honderden dollars kun je coauteur worden van een artikel, zonder dat je er iets aan bijgedragen hebt. De Amerikaanse journalist Adam Marcus noemt de site ‘een soort eBay voor gewetenloze wetenschappers’. De website beweert duizenden klanten te hebben, die vooral uit Rusland, Kazachstan en Oekraïne komen.

Spanningen en conflicten

In 2018 besloot de Russische Academie voor Wetenschappen orde op zaken te stellen. Ze riep een speciale commissie in het leven die ‘de vervalsing van het wetenschappelijk onderzoek’ moet bestrijden.

In een recent rapport concludeerde de commissie dat 2528 artikels moeten worden teruggetrokken wegens fraude. Het leeuwendeel van de gewraakte artikels gaat over economie, pedagogie en recht, maar er zijn ook papers bij over medische en landbouwkundige onderwerpen.

Meer dan 860 artikels zijn ondertussen ingetrokken. Maar sommige tijdschriften weigeren elke medewerking. De commissie wil deze tijdschriften nu laten verwijderen uit de Russian Science Citation Index, een drukbezochte databank van Russische papers. Daardoor zullen de tijdschriften minder aantrekkelijk worden voor wetenschappers om in te publiceren.

‘Onze acties hebben veel spanningen en conflicten veroorzaakt’, zegt commissielid Anna Kuleshova, ‘maar ik hoop dat er nu minder garbage papers zullen verschijnen, en dat er een debat zal ontstaan over het wetenschapsbeleid in Rusland.’