Een metamateriaal voor geluid

01 maart 2017 door SST

Na materialen die lichtgolven manipuleren hebben ingenieurs nu ook een methode ontwikkeld om de gekste dingen te doen met geluidsgolven.

Met een eenvoudige spot of een laser kun je een lichtbundel heel precies richten, en daar heb je zelfs nog geen zogenaamde metamaterialen voor nodig. Neem je die erbij dan wordt het mogelijk om een onzichtbaarheidsmantel zoals in de boeken en films van Harry Potter te creëren

Manipuleerbare geluidsgolven zijn niet alleen nuttig om de muziekbeleving te verbeteren, maar ook in de geneeskunde. Daar worden vaak ultrasone golven gebruikt om bijvoorbeeld tumoren te bestrijden

Britse ingenieurs hebben nu een vergelijkbaar kunstje voor elkaar gekregen voor geluidsgolven. Ze creëerden een materiaal op basis van zeer kleine bouwstenen op nanometerschaal waarmee ze geluidsgolven extreem kunnen afbuigen, vervormen en focussen. Het revolutionaire materiaal doet precies hetzelfde als wat de metamaterialen doen bij lichtgolven: de snelheid van de golven vertragen waardoor de gekste manipulaties mogelijk worden. Het is precies de oriëntatie van de individuele bouwstenen die bepaalt welke richting een geluidsgolf opgaat, in welke mate hij wordt vervormd of hoe sterk een bundel wordt gefocust.

De vorsers geloven dat manipuleerbare geluidsgolven zeer nuttig kunnen zijn. Niet alleen om de muziekbeleving thuis op in de concertzaal te verbeteren (of radicaal te vernieuwen), maar ook in de geneeskunde. Daar worden vaak ultrasone golven gebruikt om bijvoorbeeld tumoren te bestrijden, of om gewoon een diagnose te stellen.