Fraude-lijst Stapel blijft groeien

05 november 2012

De lijst met publicaties waarin oud-hoogleraar Diederik Stapel gefraudeerd heeft, blijft groeien.

De lijst met publicaties waarin oud-hoogleraar Diederik Stapel gefraudeerd heeft, blijft groeien. De commissies-Noort en -Levelt, die onderzoek doen naar het werk van de gevallen hoogleraar sociale psychologie, hebben weer een update gepubliceerd.

Aan de lijst van de commissie-Noort, die het werk van Stapel uit zijn Groningse periode onderzoekt, zijn negen artikelen en twee proefschriften toegevoegd. In totaal heeft deze commissie nu 46 artikelen onderzocht, waarvan in 21 gevallen datafraude bewezen is. In drie artikelen is er volgens de commissie hoogstwaarschijnlijk gesjoemeld met data, maar dit is niet onomstotelijk bewezen. In alle zeven onderzochte proefschriften is geen enkele fraudevrij.

De commissie-Levelt, die kijkt naar de publicaties uit de tijd dat Stapel in Tilburg werkte, heeft geen nieuwe stukken toegevoegd aan de fraudelijst. Van de 54 artikelen die deze commissie onderzocht, heeft Stapel in 34 gevallen gefraudeerd. Van de vijf onderzochte proefschriften is er in drie gevallen gebruikgemaakt van gefingeerde data.

Ook de commissie-Drenth heeft geen nieuwe publicaties toegevoegd aan de zwarte lijst. Deze commissie onderzoekt het werk van Stapel uit de tijd dat hij aan de Universiteit van Amsterdam verbonden was. Van de 30 publicaties die zij tot nu toe onderzocht, is in zeven gevallen fraude hoogstwaarschijnlijk.

Vorig jaar september kwam de grootschalige fraude van Stapel aan het licht. Momenteel leggen de commissies de laatste hand aan het eindrapport van het onderzoek. Dat wordt naar verwachting in de loop van deze maand gepubliceerd.