Fysici bouwen goedkope ‘breedbandlaser’

16 juni 2016 door SST

Een nieuwe materiaal combineert de beste eigenschappen van gloeilamp en laser.

Onderzoekers van de Philipp University of Marburg in Duitsland ontwierpen een nieuwe fosforescerende stof (fosforescentie is het uitzenden van een bepaalde golflengte na bestraling door licht met een andere golflengte) die infrarood omzet in zichtbaar licht met een breed spectrum – ‘breedbandlicht’, zeg maar. Het bijzondere aan de stof is dat de samenstellende moleculen zich als aparte stralers gedragen wanneer er infrarood licht op invalt, waardoor inderdaad een variatie aan golflengtes wordt uitgezonden.

Het nieuwe materiaal bleek nog meer handige eigenschappen te bezitten. Zo zorgt het ervoor dat het uitgezonden breedbandlicht gemakkelijk gemanipuleerd kon worden met een simpele diodelaser – van het goedkope soort dat verwerkt zit in een laserpointer gebruikt tijdens presentaties. Wit licht bestaande uit vele verschillende golflengten kan daardoor gemakkelijk en goedkoop gefocust worden in één bundel.

Fysici kunnen al wel wit licht een bepaalde richting opsturen, maar daar hadden ze totnogtoe zeer dure glasvezellasers voor nodig. Dankzij het nieuwe materiaal wordt het nu mogelijk – in theorie, want de opschaling en commercialisatie moet nog volgen – om apparaten zoals hogeresolutiemicroscopen, hogedefinitieschermen en projectors goedkoper én krachtiger te maken. Het onderzoek is gepubliceerd in Science.