Lab delen bevordert samenwerking

14 juli 2017 door SST

Niet alleen de sfeer gaat erop vooruit als wetenschappers hun kantoor of labruimte delen met collega’s.

Een team wetenschappers van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technologiy (MIT) in de VS wilde wel eens weten wat het effect is van een gedeelde werkruimte of -omgeving op de mate waarin vorsers met elkaar samenwerken.

Ze analyseerden daarvoor meer dan veertigduizend wetenschappelijke artikels – allemaal van meerdere auteurs – en meer dan tweeduizend patenten, allemaal geschreven of toegekend tussen 2004 en 2014. In alle gevallen ging het om MIT-publicaties, waardoor de studie mogelijk enkel iets zegt over de werksfeer in Boston.

Gebouwen die speciaal werden ontworpen om verschillende types wetenschappers in onder te brengen, leveren de beste samenwerkingsverbanden op

De onderzoekers ontdekten dat een ‘ruimtelijke connectie’ – vorsers die in dezelfde ruimte of op dezelfde gang werken – belangrijker is voor de samenwerking dan meer virtuele (‘papieren’) verbanden zoals organisatorische of institutionele structuren (bijvoorbeeld interdepartementele samenwerkingsverbanden). Blijkbaar gaat er van fysieke naburigheid dus een sterke stimulans uit tot samenwerken. Noem het de wetenschap bedrijven op mensenmaat.

Het onderzoek staaft een theorie uit de jaren 1970 die stelt dat (opgelegde) samenwerking en interactie tussen wetenschappers afneemt in functie van de fysieke afstand tussen hen.

Nochtans is interdisciplinair onderzoek, waarin wetenschappers uit verschillende domeinen samen een probleem doorgronden, tegenwoordig erg populair – zeg gerust: hip. De MIT-onderzoekers wijzen er dan ook op dat de plaatsen op hun campus waar ze de sterkste samenwerkingsverbanden aantroffen, precies die gebouwen waren die speciaal werden ontworpen om verschillende types wetenschappers in onder te brengen.