Plastic geeft licht als je eraan trekt

05 juni 2012 door Eos-redactie

De onderzoekers kunnen het plastic onder meer in rood, geel, blauw en groen laten oplichten.

 Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een plastic gemaakt dat licht geeft als eraan getrokken wordt. De onderzoekers kunnen het plastic onder meer in rood, geel, blauw en groen laten oplichten. Met de methode is het mogelijk om heel nauwkeurig te zien waar en wanneer een plastic breekt.

De resultaten zijn online gepubliceerd bij Nature Chemistry. De onderzoekers bouwen een extra element in bij de plasticmoleculen, een moleculaire ring met de naam dioxetaan. Wanneer hard genoeg aan het plastic getrokken wordt, breekt deze ring open en zendt licht uit. Op het moment dat het plastic helemaal uiteen scheurt, zendt het een lichtflits uit, doordat dan heel veel moleculaire ringen tegelijk openbreken.

Het lichtgevende effect doet denken aan dat van de bekende lichtgevende breekstokjes, die wel vaker te zien zijn bij concerten. Het principe is bij die staafjes echter anders. Door ze te 'breken', komen twee vloeistoffen bij elkaar, waardoor een nieuwe chemische stof ontstaat. Deze stof valt daarna spontaan uiteen, en zendt tegelijk licht uit.