Apps counteren depressie

26 september 2017 door CDR

Apps die je gemoed monitoren en mindfulness-training aanbieden kunnen helpen tegen depressie. 

Meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd kampen met depressie. Psychotherapeuten zitten vaak volgeboekt. Steeds meer patiënten grijpen naar hun smartphone op zoek naar een behandeling. Veel softwareproducenten bieden apps aan als therapeutische hulpmiddelen.

Een team van psychologen en psychiaters verzamelde gegevens van 18 gerandomiseerd gecontroleerde studies over het gebruik van in totaal 22 apps.  Die gaan van mobiele toepassingen voor mindfulness-training tot systemen die je gemoed monitoren en daarop inspelen met tips.

De studies bevatten gegevens over het app-gebruik van 3.414 mannen en vrouwen tussen 18 en 59 jaar. De proefpersonen leden aan een of meerdere stoornissen. Patiënten hadden lichte tot sterke depressies, bipolaire stoornissen, angst of slapeloosheid. Elk van de studies staafde de bevindingen aan een controlegroep.

De resultaten wezen uit dat apps een positief effect hebben op de depressiesymptomen. ‘Smartphones kunnen patiënten helpen om hun eigen mentale gezondheid te monitoren en te begrijpen’, zegt Jerome Sarris van het National Institute of Complementary Medicine (NICM) in Australië. Hij is lid van het onderzoeksteam.

De resultaten blijken vooral van toepassing op de patiënten met een lichte tot matige depressie. De impact van apps en smartphones bij patiënten met zware depressie is volgens de wetenschappers nog onvoldoende onderzocht.

Volgens de onderzoekers zit er toekomst in het gebruik van mobiele applicaties tegen depressie. Ze zijn toegankelijk en betaalbaar, vaak zelfs gratis. Al wil hij daarmee niet gezegd hebben dat apps alleen een depressie kunnen genezen. Therapie en antidepressiva zijn zeker niet afgeschreven.