Hersenbloeding voorkomen met injecteerbare tandpasta-achtige biomaterialen

Een nieuwe injecteerbare gel biedt een mogelijk alternatief voor de behandeling van aneurysma’s in het hoofd. Een aneurysma is een zwakke plek in een slagader.

Een aneurysma wordt behandeld wanneer er een verhoogd risico is op een bloeding. In dergelijke situaties worden er vaak platinadraadjes in de vaten gebracht met behulp van een katheter. Deze middelen kunnen de bloedstroom in het getroffen gebied stoppen, zodat het aneurysma dichtgestold en afgesloten is. Wanneer de taak volbracht is, kan het materiaal worden verwijderd of op natuurlijke wijze afgebroken worden.

Bestaande therapieën gebruiken vaak platina spiraalvormige draadjes om de bloedstroom te stoppen, waar gespecialiseerde röntgenapparatuur voor nodig is. Een alternatief is het gebruik van clips, waarmee het aneurysma afgescheiden wordt van de rest. Hier is echter een open schedel operatie voor nodig. Een andere mogelijkheid is het injecteren van vloeistofblokkerende middelen in de bloedvaten die kunnen stollen. Dit gebeurt echter niet in Nederland. Nadeel is dat deze middelen kunnen lekken tijdens de injectie en daardoor toxische effecten kunnen hebben op omliggende weefsels.

Wetenschappers van het Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI) hebben nu een injecteerbare hydrogel ontwikkeld. Tot dusver bleek het moeilijk te zijn om een juiste balans te vinden in dergelijke hydrogels: ingewikkelde moleculaire structuren resulteren vaak in stijve, moeilijk te injecteren hydrogels die de katheters kunnen blokkeren, maar te zwakke verbindingen hebben een risico op  fragmentatie, ofwel uiteenvallen. Het team is erin geslaagd om een optimale gel te maken die de cohesie verhoogt zonder de injecteerbaarheid in gevaar te brengen.

Structuur tandpasta

Het materiaal lijkt heen beetje op tandpasta: wanneer er kracht wordt uitgeoefend werkt het als een oplossing, maar wanneer deze kracht wordt weggenomen, behoudt het materiaal zijn structuur.  Er zijn nanodeeltjes toegevoegd aan de op gelatine gebaseerde gel, ter versterking van de afschuifverdunnende eigenschappen, mechanische stijfheid en fysiologische stabiliteit. Daarnaast is er een chemische stof toegevoegd aan de mix om cohesie te geven zonder injecteerbaarheid op te offeren. Het biomateriaal kan geïnjecteerd worden met een neuro-endovasculaire katheter.

Interventie neuroradioloog Bart Emmer (Amsterdam UMC): ‘De resultaten in dit onderzoek zijn in vitro bereikt, ofwel zonder dat er een mens of dier aan te pas komt. De volgende stap is een proefdiermodel en dan (na heel veel studies) pas mensen. De belangrijkste eigenschap van een behandeling van een aneurysma in het hoofd is de duurzaamheid van de behandeling. Dus blijft het aneurysma ook echt afgesloten? Er is al eerder geëxperimenteerd met lijm  en lijm-achtige substanties, maar dit blijkt tot nu toe een moeilijke opgave te zijn.’

‘Daarnaast zijn er tegenwoordig vrij veel verschillende manieren om een aneurysma te behandelen, met sterk uiteenlopende kosten voor de materialen. De meest gebruikte methode is platina coils en dat is een goede, veilige en relatief goedkope methode. Daarnaast komen er bijna jaarlijks nieuwe materialen op de markt om aneurysmata te behandelen, maar de meeste zijn veel duurder dan coils en geven vaak een hoger risico op complicaties. Dus als deze methode uiteindelijk in mensen ook blijkt te werken, zal het ook de goedkoopste en de meest duurzame manier moeten zijn, wil deze methode niet verliezen van andere methodes.’

Bron https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsami.2c08799