Cannabis gelinkt aan depressie

19 februari 2019 door AB

Tieners die wiet roken lopen later een hoger risico op depressie en zelfmoordgedachten.

Cannabisgebruik op jonge leeftijd heeft mogelijk een negatieve impact op je latere psychologisch welzijn. Dat stellen neurobiologen van de Canadese McGill University in een nieuwe metastudie. Daarin analyseerden ze de resultaten van elf eerdere studies naar de risico’s van wiet. Aan de studies namen in totaal ruim 23.000 vrijwilligers deel.

Alle vrijwilligers werden over een langere periode gevolgd. De onderzoekers van de studies bevroegen ze een eerste keer vóór hun achttiende verjaardag en een tweede keer op een bepaald moment tussen hun 18de en 32ste. Het precieze moment waarop dat gebeurde, wisselde per studie.

Afhankelijk van de antwoorden die ze gaven tijdens de eerste bevraging, werden de deelnemers in twee groepen opgedeeld. Een groep bestond uit vrijwilligers die nooit wiet gebruikten, een andere uit deelnemers die een half jaar tot een jaar voor de eerste meting dagelijks cannabis rookten.

Tijdens een tweede ontmoetingsmoment gingen de onderzoekers via vragenlijsten en interviews na of de deelnemers uit de twee groepen last hadden van depressie, angst of zelfmoordgedachten.

"Onder de cannabisgebruikers bleken de risico’s op een depressie en zelfmoordgedachten hoger te liggen dan onder niet-gebruikers"

Onder de cannabisgebruikers bleken de risico’s op een depressie en zelfmoordgedachten hoger te liggen dan onder niet-gebruikers. Tussen cannabis en angst vonden de onderzoekers geen link.

De wetenschappers controleerden nog of er geen andere factoren in het spel waren. Ze gingen na of de jongvolwassenen voor hun achttiende al eens depressief waren geweest en of ze een erfelijke aanleg hadden voor depressie. Die factoren hadden geen significante impact op de resultaten.

Tieners moeten beter worden ingelicht over de risico’s van wiet. Ze moeten bovendien leren om weerbaarder te zijn tegen groepsdruk, schrijven de wetenschappers in het vakblad JAMA Psychiatry.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan in België terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.

In Nederland kan praten over zelfdoding bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of 113.nl.