De wetenschap achter waardering

Wanneer gaf iemand jou nog een compliment? Weet je nog hoe gewaardeerd je je daardoor voelde? Blogger Suzanne van de Groep onderzocht waarom complimenten ons zo goed doen voelen en waarom we er meer zouden moeten geven.

Sommigen zeggen dat een compliment een geschenk is, en ze zouden wel eens gelijk kunnen hebben. Een paar jaar geleden hebben wetenschappers tijdens een studie de hersenen van proefpersonen onderzocht met MRI-scans. Zo hebben ze ontdekt dat het krijgen van complimentjes dezelfde beloningsgebieden activeert als wanneer we geld ontvangen.

Dat impliceert niet alleen dat sociale beloningen en geldbeloningen op eenzelfde manier verwerkt worden, maar ook dat sociale beloningen ons net zo goed kunnen doen voelen. Dat zou misschien verklaren waarom mensen geen belang hechten aan geld als ze anderen helpen: omdat je zo’n fijn gevoel krijgt door een arm vluchtelingenkind te helpen, vind je het niet erg om die paar euro’s op te offeren.

De kracht van complimentjes

We weten nu dat mensen zich goed voelen nadat ze een complimentje gekregen hebben. Voor sommigen volstaat dat argument om hun collega’s en vrienden met lof te overstelpen,  maar voor diegenen die wat meer overtuiging nodig hebben: er zijn nog veel andere voordelen!

Ten eerste heeft onderzoek aangetoond dat we beter presteren en beter leren als we complimentjes krijgen. Een studie uit 2012 heeft bijvoorbeeld aangetoond dat lovende woorden ervoor zorgen dat onze hersenen een nieuwe vaardigheid – zoals dansen, lopen of klarinetspelen – beter onthouden en herhalen. Tijdens het onderzoek kregen 48 volwassenen een bepaalde taak aangeleerd waarbij ze met hun vinger moesten tikken. Een derde van de deelnemers kreeg een compliment voor hun eigen prestatie, een derde voor de prestatie van ander, en de rest kreeg er geen.

De volgende dag voerde de groep die een compliment voor hun eigen prestatie had gekregen de taak beter uit dan de anderen. Dat komt omdat een compliment het corpus striatum activeert, een van de beloningsgebieden in de hersenen. Door dat hersengebied te stimuleren, zouden volgens de onderzoekers nieuwe vaardigheden tijdens de slaap geconsolideerd worden. In andere woorden: door iemand een compliment te geven, help je die persoon om beter te presteren.

Maar iemand helpen met leren is niet het enige voordeel van complimentjes geven. Als je in een team werkt, zal je ook al gemerkt hebben dat ze ervoor zorgen dat er een aangenamere sfeer en betere werkomgeving ontstaat. Meer nog: met complimentjes kan je gewenst gedrag aanmoedigen, wat niet alleen handig is op het werk, maar ook bij het opvoeden van kinderen of het onderhouden van vriendschappelijke of romantische relaties.

Tijd dus om meer complimentjes te geven!

Kortom, complimentjes bezorgen je een goed gevoel omdat ze bepaalde beloningsgebieden in de hersenen activeren. Daarnaast helpen ze om nieuwe vaardigheden te verwerven. En alsof dat nog niet voldoende is, kan je complimentjes ook gebruiken om de sfeer te verbeteren of om gewenst gedrag bij anderen aan te moedigen. Om af te sluiten zou ik je graag een pluim willen geven omdat je het einde van dit blogartikel bereikt hebt. En ter gelegenheid van de Internationale Complimentendag spoor ik je aan om mijn voorbeeld te volgen en wat meer complimentjes te geven!

Deze blog verscheen eerder op Leiden Psychology Blog.