Eenzaam maakt ziek

21 december 2017

Eenzaamheid leidt tot een rist aandoeningen en soms een vroege dood. Kinderen vormen de kwetsbaarste groep.

In die vorm kan eenzaamheid leiden tot psychologische en fysieke aandoeningen, van depressie en cognitief verval tot hartkwalen en herseninfarct. Volgens een Amerikaans onderzoek aan de Brigham Young University vergroot eenzaamheid, meer nog dan obesitas, het risico op vroegtijdig sterven.

Kinderen en tieners zijn het kwetsbaarst. Wie als kind eenzaam is, loopt meer risico op te groeien tot een eenzame en depressieve volwassene. Sommige kinderen voelen zich eenzaam in hun relatie met hun ouders, anderen in die met leeftijdsgenoten. Psycholoog Marlies Maes (KU Leuven) heeft aangetoond dat alleen die laatste groep bovengemiddeld verlegen is, gepest wordt en in een depressie belandt.

Net voor kinderen schieten inspanningen vaak tekort. Cognitieve gedragstherapie (CGT), een vorm van praattherapie waarbij de psycholoog negatieve gedachten probeert te herkennen en te herkaderen, blijkt wel te werken. Alleen krijgen therapeuten de ouders vaak niet aan boord. ‘Het wordt erg moeilijk als een kind of tiener na de sessie naar huis gaat en daar te horen krijgt dat hij of zij onhebbelijk is, of dat ze niemand kunnen vertrouwen’, zegt klinisch psycholoog Ami Rokach.

Toch moet het ook mogelijk zijn om die groep te helpen. Naast geneesmiddelen met neuroactieve steroïdes blijft cognitieve gedragstherapie de interessantste methode. ‘We kunnen kinderen helpen’, zegt Rokach, ‘maar het vraagt inspanning en toewijding van ouders en leerkrachten.’

Lees het volledige artikel via Blendle: