Eos Blogs

Het geheim van een geslaagd sollicitatiegesprek? Soft skills!

Het lijkt soms onmogelijk, maar succesvol solliciteren kan. Je kunt leren om de juiste vaardigheden in de verf te zetten. Maar naar welke competenties zijn werkgevers op zoek?

Tijdens mijn zoektocht naar een job heb ik één ding goed gedaan. Ik legde de focus niet op de jaren ervaring (die ik niet had), maar op wie ik ben als persoon en waarom ik daardoor de ideale persoon ben voor de job. Het heeft gewerkt! Ik ben twee keer op sollicitatiegesprek geweest in mijn leven en het was twee keer raak.

De kans is groot dat jij ook op zoek bent naar een job of dat je erover nadenkt. Je hebt er misschien al een hele zoektocht op zitten zonder resultaat. Teleurstellende e-mails ontvangen en afwijzende gesprekken gehad omdat je “onvoldoende werkervaring” hebt. Misschien kun je de job wel, maar heb je niet de juiste vaardigheden in de spotlight gezet. Dit wijten ze dan al eens aan een gebrek aan ervaring.

Zorg voor een klik

Wist je dat de meeste afwijzingen na een sollicitatiegesprek eigenlijk vaak het gevolg zijn van “geen klik” met de sollicitant? Jouw toekomstige werkgever wilt weten hoe jij omgaat met anderen en met je werk. De competenties die je daarvoor in de strijd gooit, noemen we ook wel soft skills. Spontaniteit, initiatief nemen, vlot en vriendelijk communiceren zijn enkele voorbeelden. Maar ook wat doe je bijvoorbeeld wanneer een probleem zich voordoet? Laat je het door iemand anders oplossen of bedenk je zelf alvast wat oplossingen?

Wat zeg je als er in een vacature iets wordt gevraagd dat je niet kent? Leg jij je daarbij neer of is het iets dat je nog niet kent, maar wel wilt leren.

Multifunctioneel en overdraagbaar

Soft skills zijn dus niet jobspecifiek. Het zijn multifunctionele vaardigheden die je in alle situaties kunt gebruiken. Ze zeggen voornamelijk iets over het kunnen en minder over het kennen van een job.

Een aantal jaar geleden lag de nadruk tijdens een aanwervingsproces vooral op de hard skills. Welke vakkundige vaardigheden heeft iemand? Hoeveel technische ervaring heeft een persoon? Intussen heeft er zich een evolutie plaatsgevonden in dat denkproces en manier van kijken naar potentiële werknemers. Het besef dat soft skills minstens even belangrijk zijn, groeit bij werkgevers.

Samen met de sectorfonds voor de betonindustrie bracht AP Hogeschool in kaart welke competenties er belangrijker worden in de toekomst en essentieel zijn om de verschillende functies te kunnen blijven uitvoeren. Hoewel het ontwikkelen van die technische vaardigheden zeer belangrijk is, geven werkgevers aan dat ze (meer) waarde hechten aan de aanwezigheid van bepaalde soft skills.

Zo vertelde een werkgever me dat ze toekomstige werknemers die technische vaardigheden wel kunnen aanleren, maar indien zaken als veiligheidsbewustzijn, respectvolle communicatie, goede werkethiek en zin om te leren ontbreken, komt een succesvol sollicitatiegesprek in gedrang. Dit is nu heel specifiek voor de betonindustrie, maar het belang van het ontwikkelen van soft skills neemt toe in alle sectoren.

Hard skills heb je nodig om een job te doen, maar soft skills zorgen ervoor dat je de job goed doet. En dat is nu juist hetgeen waar werkgevers naar op zoek zijn

Laat zien dat jij iemand bent met misschien weinig werkervaring, maar wel met veel zin en het vermogen om bij te leren. Dat je misschien nog jong bent, maar dat je daardoor nog niet vastgeroest zit en flexibel inzetbaar bent. Iemand met creatieve en frisse innovatieve ideeën. Toon jouw creativiteit aan de hand van voorbeelden uit situaties in de praktijk of in je leven.

Tien minuten klaagtijd

Ik geef een voorbeeld ter inspiratie. Je hebt enkele collega’s die de laatste drie vergaderingen nogal de neiging hadden om steeds opnieuw te beginnen klagen over bepaalde gebeurtenissen op de werkvloer en af te wijken van de reden van samenkomst waardoor de vergaderingen steeds uitlopen. Ik heb dit eens aangepakt door tien minuten ‘klaagtijd’ te voorzien en de afspraak te maken dat na die tien minuten we het even loslaten en focussen.
Een leuk voorbeeld om aan te tonen hoe jij creatief en probleemoplossend denkt en tegelijkertijd ook de gevoelens en de behoeftes van je collega’s niet negeert.

Zorg ervoor dat als je toelicht dat je iets (job-specifiek) kent, je ook uitlegt op welke manier je dit aanpakt. Op deze manier zet je namelijk die soft skills in de kijker waar werkgevers naar op zoek zijn.

Soft skills ontwikkeling is een levenslang proces dat niet stopt. Vertel dus hoe jij bezig bent met jezelf te ontplooien. Leg uit welke people skills je hebt en hoe dit ervoor zorgt dat jij een fit bent binnen het team en voor de mensen waarmee je zal werken. Kun je goed luisteren en anticiperen op wat er tegen jou wordt gezegd? Beschik je over humor om luchtig met situaties om te gaan? Hoe ga je om met andere meningen tijdens een brainstorm?

Zet je attitude in de kijker. Toon dat je graag je werk goed wilt doen en wat je daar voorover hebt of wat je daarvoor doet. Geef aandacht aan persoonlijke karaktereigenschappen en je ingesteldheid om te beargumenteren waarom ze jou moeten kiezen. Werken aan je soft skills en deze in de spotlight zetten is dus het geheim voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Wil je de slaagkans van een sollicitatiegesprek verhogen? Vul dan de KYSS in om te achterhalen over welke soft skills jij beschikt. KYSS is een zelfdiagnose instrument ontwikkeld door AP Hogeschool, de VDAB en Groep INTRO waarmee je het niveau van jouw soft skills in kaart brengt en tips krijgt om deze verder te ontwikkelen. Ontdek meer over KYSS op de website.