Mindfulness verbetert psychisch welzijn

02 oktober 2013 door Eos-redactie

Patiënten met onverklaarbare chronische klachten die acht weken mindfulness-training volgen, voelen zich na afloop energieker en hebben meer sociale contacten.

Patiënten met onverklaarbare chronische klachten die acht weken mindfulness-training volgen, voelen zich na afloop energieker en hebben meer sociale contacten.

Hiske van Ravensteijn, promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen, volgde de behandeling van 117 patiënten met onverklaarbare chronische klachten als hoofdpijn, rugpijn, buikpijn of hartkloppingen. De helft van de patiënten kreeg de gewone behandeling van de huisarts, fysiotherapeuten en specialisten. De andere helft kreeg daarbovenop acht weken lang mindfulness-trainingen met meditatie- en bewegingsoefeningen. Elke dag moesten de patiënten ook drie kwartier thuis oefenen.

Het uitgangspunt van mindfulness is dat pijn en lijden deel zijn van het leven. De patiënten leren met vriendelijke aandacht te kijken naar hun klachten en hun gedachten, gevoelens en reactie erop. Ze leren wat ze voelen ook te formuleren. Daardoor ontdekken ze patronen die hen hinderen in het leven, bijvoorbeeld dat ze nooit grenzen stellen. Met dat inzicht kunnen ze het storende patroon ook doorbreken, door bijvoorbeeld een andere job te zoeken, of meer rustpauzes in te lassen.

De psychische gezondheid van de patiënten verbeterde aanzienlijk. ‘Mensen gingen ondanks hun klachten weer op bezoek bij familie en vrienden en voelden zich energieker’, zegt Van Ravensteijn. De fysieke klachten blijven bestaan, maar staan niet meer centraal. Patiënten die de mindfulnesstraining volgden, gingen ook minder vaak naar het ziekenhuis. ‘Deze verbeteringen zetten zich door na afloop van de behandeling.’ Volgens Van Ravensteijn is de behandeling binnen het jaar kosteneffectief. (mg)