Ons zicht blijft zich continu verbeteren

30 mei 2017 door SST

Het hersengebied dat verantwoordelijk is voor ons zicht, stabiliseert niet op jonge leeftijd. Anders dan altijd werd gedacht, ontwikkelt ons zicht zich voort tot ver voorbij het dertigste levensjaar.

"Het hersengebied waar de visuele cortex zich bevindt stopt met zich te ontwikkelen op 36-jarige leeftijd, met een foutenmarge van plus of minus vier jaar"

De simpele remedie tegen een ‘lui oog’ is om het gezonde, ijverige oog af te plakken. Deze behandeling is gebaseerd op de vooronderstelling dat de visuele cortex in onze hersenen stabiliseert ergens rond het zesde levensjaar. Maar die aanname, gebaseerd op oud onderzoek op dierenhersenen en op het alomtegenwoordige beeld dat onze hersenen hun ‘kneedbaarheid’ verliezen na de vroege jeugd, blijkt helemaal fout. Dat leert Canadees onderzoek.

 

 

De onderzoekers bekeken hersensamples afkomstig van in totaal dertig mensen die overleden waren op leeftijden gaande van twintig dagen tot tachtig jaar. Uit de analyse van de eiwitten in de achterhoofdskwab – het hersengebied waar de visuele cortex zich bevindt – konden ze achterhalen op welke leeftijd het zicht stopt met zich te ontwikkelen. Dat bleek 36 jaar te zijn, met een foutenmarge van plus of minus vier jaar.