Ook vader heeft ‘moederinstinct’

18 april 2013 door Eos-redactie

Vaders herkennen huilende baby even makkelijk als moeders.

Moeders hebben een net iets specialere band met hun baby dan vaders. Zo herkennen ze veel gemakkelijker het gehuil van hun lieveling. Tenminste, dat denken we. Volgens Franse onderzoekers maakt de sekse echter geen verschil, wel de ervaring.

Geluidsfragmenten van 30 huilende baby’s waarvan 6 kreten van de eigen oogappel. Dat kregen de testouders in dit onderzoek voorgeschoteld. Moeders hadden er weinig moeite mee hun zoon of dochter te herkennen, maar ook sommige vaders moesten niet onderdoen voor hun wederhelft. Navraag bij de ouders toonde aan dat de hoeveelheid tijd die een vader of moeder doorbrengt met het nageslacht, waarschijnlijk de beslissende factor is. Afwezige ouders hadden meer moeite hun eigen baby te herkennen.

De studie vond plaats in Frankrijk en de Democratische Republiek Congo bij 29 baby’s van een half jaar oud en hun ouders, al werd bij twee baby’s de vader niet gevonden. De ouders hoorden gemiddeld 5,4 van de 6 keer correct hun eigen baby, terwijl ze 4,1 keer een ander als hun eigen kind aanhoorden.

Gemiddeld scoorden mannen nog altijd slechter op de test dan vrouwen omdat, zo zeggen de onderzoekers, zowat de helft van de mannen beduidend minder tijd bij hun baby spendeerden dan hun wederhelft. Het moederinstinct is dus gewoon een gevolg van de vele uren die een mama met haar baby doorbrengt. Of zorgt juist het moederinstinct ervoor dat vrouwen veel bij hun kinderen zijn?

De studie werd uitgevoerd aan de Franse Université de Lyon/Saint-Etienne en staat in het vaktijdschrift Nature Communications. (tn)