Pil tegen oorlogstrauma

31 januari 2018 door AB

Ratjes die model staan voor militairen na het meemaken van een explosie, zijn minder angstig door gebruik van het medicijn.

Militairen die een explosie meemaken, krijgen vaak een hersenschudding. Mogelijk door de plotselinge luchtdrukverhoging. Vooral in Irak en Afghanistan gebruiken strijders vaak zelfgemaakte explosieven die de luchtdruk doen stijgen. Naast een hersenschudding krijgen militairen vaak een depressie en een posttraumatische stress stoornis (PTSD).

Wetenschappers van de Society for Neuroscience in Washington simuleerden zo’n explosie in het bijzijn van ratten waardoor zij angstig gedrag vertoonden. Dat is een symptoom van PTSD. Angst bij ratten kan je meten door de diertjes in een doolhof te plaatsen. Hoe minder zij de omgeving ontdekken en hoe meer zij zich verschuilen, hoe angstiger het ratje.

Twee weken na de traumatische gebeurtenis kreeg een deel van de ratten een medicijn toegediend, en een ander deel bleef onbehandeld. 11 – 17 weken na de explosie vertoonden de behandelde ratjes minder angstig gedrag.  Het medicijn, genaamd, BCI – 838 speelt in op glutamaatreceptoren die onder andere een belangrijke rol spelen bij leren en geheugen. Ook maakt de pil nieuwe cellen aan in de hippocampus, eveneens betrokken bij leer- en geheugenprocessen.

PTSD wordt vaak behandeld door middel van therapie, soms in combinatie met antidepressiva. Deze bevindingen bieden nieuwe opties voor de behandeling van de stoornis. Op dit moment onderzoeken wetenschappers dezelfde medicijnen bij mensen, om te kijken of ze helpen tegen depressie en suïcidale neigingen.

De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift eNeuro.