Vallen vrouwen echt op “bad boys”?

08 december 2016 door TC

Het cliché wil dat vrouwen - hoewel ze het tegendeel beweren - op bad boys vallen, en dat lieve mannen minder kans maken.

Het cliché wil dat vrouwen - hoewel ze het tegendeel beweren - op bad boys vallen, en dat lieve mannen minder kans maken. Wat zegt de wetenschap hierover?

Het idee is zo wijdverspreid dat sommige relatiegoeroe's bakken geld verdienen met hun zelfhulpboeken. Er zijn ook cursussen waarin mannen leren vrouwen versieren door ze te beledigen. Dit wordt “negging” genoemd. Een onderzoek van Eveline Vincke, communicatiewetenschapper aan de UGent, suggereert dat sommige mannen roken en drinken omdat ze dan meer aantrekkelijke kortetermijnpartners lijken.

In een andere, Amerikaanse studie moesten vrouwelijke vrijwilligers punten geven aan datingprofielen. De mannen die zich altruïstisch beschreven (“Ik doe vrijwilligerswerk”) kregen betere punten dan de mannen die het niet deden. Nog een andere studies toonden aan dat vrouwen mannen verkiezen die gevoelig, zelfverzekerd, en onbezorgd zijn, en dat weinig vrouwen een man willen daten die agressief of veeleisend is. Het beeld wordt duidelijk: als vrouwen hypothetische partners beoordelen, kiezen ze duidelijk voor aardige mannen.

De kracht van aardigheid mag zeker niet onderschat worden. Sommige studies tonen aan dat een vriendelijke persoonlijkheid zelfs de indruk van iemands fysieke aantrekkelijkheid kan beïnvloeden. Kenmerken als warmte, vriendelijkheid en normaal fatsoen worden door zowel mannen als vrouwen gewaardeerd. Als we deze kenmerken hebben, zijn we niet alleen wenselijkere partners, we lijken zelfs fysiek aantrekkelijker.

De aantrekkingskracht van narcisten

Natuurlijk vinden we “slechte” personen soms aantrekkelijk. Narcisten, personen met veel eigendunk, superioriteit en arrogantie, worden op een eerste ontmoeting vaak als heel aantrekkelijk beschouwd. Dat komt omdat ze veel moeite steken in hun uiterlijk en hoe ze overkomen. Studies hebben aangetoond dat vrouwelijke narcisten meer make-up opdoen en een grotere decolleté dragen dan vrouwen die minder narcistisch zijn en mannelijke narcisten besteden meer tijd aan het opbouwen van spiermassa.

Op heel korte termijn kunnen narcisten grappig en over het algemeen aangenamer overkomen. Op lange termijn is het moeilijker voor narcisten om een goede indruk te bewaren en komen ze over als minder warm, vijandiger en arroganter. Het is niet verbazend dat narcisten niet van langetermijnrelaties houden.

Er zijn ook andere redenen waarom mensen “slechte” personen daten. Ze herhalen de gedragspatronen waar ze aan gewend zijn geraakt in vorige relaties of ze vinden de datingwereld stresserend en maken slechte keuzes. Of ze geloven gewoon in de mythes die over daten bestaan en denken dat ze zich zo moeten gedragen. Voor het grootste deel blijkt toch dat zowel vrouwen als mannen lieve partners verkiezen en niet aangetrokken zijn tot “slechte” personen.

Het probleem met het stereotype over lieve jongens die als laatste eindigen is dat het niet alleen tegen al het wetenschappelijk bewijs ingaan, maar ook dat het de mogelijkheid om deftige relaties te vormen kan verpesten. Het bestendigen van deze mythe schept niet alleen nutteloze verwachtingen over hoe we ons moeten gedragen, maar als we de mythe willen waarmaken kunnen we onze relaties zelfs schaden.

Uiteindelijk versterkt het idee dat vrouwen “bad boys” willen daten het misogyne idee dat vrouwen misleidend zijn en dat eerlijke, aardige mannen verbijsterd zijn door hun gebrek aan succes. Het laat sommige mannen toe om vrouwen de schuld te geven en te haten als een manier om de aandacht af te leiden van hun gebreken. Dus als je naar de wetenschap kijkt voor advies is het simpel: wees aardig.

Vertaling: Marc Lebailly