Waarom meisjes dommer zijn dan jongens

06 augustus 2014 door Eos-redactie

Om jongens niet te krenken, doen tienermeisjes zich dommer voor dan ze zijn.

Om jongens niet te krenken, doen tienermeisjes zich dommer voor dan ze zijn.

Jonge mannen behoren slim, sterk, groot en grappig te zijn. Tenminste, dat willen de clichés, die gretig bevestigd worden in reclames en Hollywoodfilms. Dat beeld heeft nefaste gevolgen voor jongeren, meent Maria do Mar Pereira (University of Warwick, VK). De sociologe ‘infiltreerde’ drie maanden in een klas in een Portugese middelbare school. Ze woonde niet alleen alle lessen bij, maar nam ook deel aan de examens, ze at met de veertienjarige scholieren in de kantine, vervoegde hen tijdens de pauzes en hing zelfs na school met hen rond in het shopppingcenter. Daardoor kon ze naar eigen zeggen gedrag observeren dat ouders of leerkrachten niet te zien krijgen.

In het boek dat Pereira schreef over haar onderzoeksproject (Doing Gender in the Playground: The Negotiation of Gender and Sexuality in School) concludeert ze dat de jongens het gevoel hebben constant onder druk te staan om hun dominantie en kracht te bewijzen. Dat doen ze bijvoorbeeld door te vechten en te drinken, meisjes seksueel te intimideren, hun gevoelens te onderdrukken en nooit om hulp te vragen.

De meisjes proberen daarentegen hun capaciteiten niet te veel te laten zien. Ze doen zich minder intelligent voor dan ze eigenlijk zijn, ze durven niets te ondernemen tegen intimidaties en ze stoppen met hobby’s die als ‘onvrouwelijk’ te boek zouden kunnen staan. Volgens Pereira gelden haar observaties niet alleen voor Portugal, maar voor jongeren in de hele westerse wereld, die gedomineerd wordt door de Angelsaksische media en populaire cultuur. ‘Deze onrealistische ideeën van mannelijkheid en vrouwelijkheid nastreven leidt tot problemen’, zegt Pereira, ‘zoals een laag zelfbeeld, pestgedrag, fysiek en verbaal geweld, gezondheidsproblemen en een verlies van potentieel jong talent.’ (lg)