Wat meisjes naar het terrorisme drijft

06 juni 2016 door Eos-redactie

Steeds meer meisjes vertrekken naar Syrië om Islamitische Staat te steunen.

Volgens de Nederlandse Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst AIVD is een kwart van de Syriëgangers sinds 2014 een vrouw. De rekruteerders van de terreurmilitie lokken nu ook meisjes door gericht in te spelen op de hoop en verlangens die overeenstemmen met hun psychologische profiel. Sommige jonge vrouwen zoeken een sterke krijger aan hun zijde, die de enige man in hun leven zal blijven.

Volgens schattingen van Dounia Bouzar en haar team is meer dan twee derde van de meisjes met dit profiel vroeger het slachtoffer van een verkrachting geweest, die psychologisch noch juridisch is verwerkt. Een ander meisje vertelt via internet aan een ronselaar dat ze als kind moest aanzien hoe haar broer van veertien door een auto werd overreden. Sindsdien is ze ervan overtuigd dat ze niet ouder dan veertien zal worden, omdat zij die dag eigenlijk had moeten sterven. De terroristen beloofden haar dat ze als zelfmoordterroriste in het paradijs zou komen en daar weer met haar broer verenigd zou worden.

Een andere jonge vrouw kondigde op haar Facebookpagina aan dat ze als verpleegster naar Burkina Faso wilde vertrekken. Daarop werd haar pagina overstelpt met foto’s van kinderen in Syrië, samen met de boodschap dat haar hulp daar veel harder nodig was. Niet veel later plande ze aanslagen voor IS.