Boekrecensie

Twintig jaar complotdenken

10 september 2021 door FP

In ‘9/11: 20 jaar complotdenken’ bespreekt Brecht Decoene verschillende complottheorieën over de aanslagen op 9/11. Op humoristische wijze toont hij waarom die theorieën geen steek houden.

De aanslagen op de WTC-torens waren een ongeziene tragedie. Er vielen talloze doden en gewonden. De beelden van de brandende torens staan in ieders geheugen gegrift. Ze waren ook de aanleiding van ontelbare complottheorieën.

Sommige mensen kunnen niet geloven dat ‘maar’ negentien kapers de Verenigde Staten zo konden vernederen, zoveel doden en slachtoffers maakten en de halve wereld in rep en roer konden zetten. Zij menen daarom dat er op de achtergrond grotere krachten aan het werk waren.

Contradicties en leugens

Net zoals met de coronacomplottheorieën het geval was, lijken in Europa nergens meer 9/11-websites te zijn dan in Nederland. Vlaanderen staat daar minder open voor, maar toch bestaan er ook Vlaamse truthers, zoals de aanhangers van complottheorieën zichzelf noemen.

Decoene bespreekt de meest voorkomende theorieën die de ronde doen. Hij deelt ze op per locatie: eerst de Twin Towers, dan WTC-7, het Pentagon en het veld in Pennsylvania.  Aangezien het het onmogelijk is om alle complotten te bespreken, beperkt Decoene zich daarom tot de meest veelvoorkomende – die hij zorgvuldig analyseert.

Hij legt op een heldere manier de details uit van de echte gebeurtenissen en daarna bespreekt hij theorie per theorie. Op een geestige manier weerlegt hij elke theorie door te wijzen op contradicties en leugens. Het  boek boek biedt een interessant overzicht voor de lezer zich graag verdiept in de opbouw van en de redeneringen achter complottheorieën.