Werkstraf voor Diederik Stapel

28 juni 2013 door A

De frauderende hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel krijgt een werkstraf van 120 uur voor het 'vals opmaken en het vervalsen van datasets'.

De frauderende hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel krijgt een werkstraf van 120 uur voor het 'vals opmaken en het vervalsen van datasets'. Daarnaast ziet hij af van het recht op ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat komt neer op anderhalf jaarsalaris.

Het Openbaar Ministerie maakte vrijdag de details van de overeenkomst van Stapel met het Functioneel Parket bekend. Het Functioneel Parket spreekt van een 'passende afdoening van strafbare feiten'.

'De heer Stapel heeft reeds ingrijpende gevolgen van zijn handelen ondervonden. Hij heeft meegewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek en aan het onderzoek van de commissie Levelt. Ook heeft hij zijn doctorstitel ingeleverd. Met die omstandigheden is rekening gehouden', stelt het Functioneel Parket.

Volgens de FIOD heeft Stapel geen misbruik gemaakt van subsidiegeld. Het geld dat hij ontvangen heeft, is namelijk wel besteed aan het uitvoeren van onderzoek. Het geld is voornamelijk gegaan naar personeelskosten. Dat personeel heeft onderzoek gedaan, weliswaar met deels verzonnen data, maar daar waren de onderzoekers niet van op de hoogte.

In een eerste reactie liet Stapels advocaat Stijn Franken vrijdag weten dat het goed is dat deze zaak op deze manier kan worden afgedaan.

Meer over de zaak Diederik Stapel.