Zijn psychische stoornissen besmettelijk?

Volgens Fins onderzoek zou een psychische stoornis van persoon op persoon worden overgedragen.

Finse onderzoekers wilden te weten komen of het risico op een mentale stoornis groter is als je klasgenoten hebt met een psychiatrische stoornis. Daarvoor verzamelden ze de gegevens van meer dan 700.000 Finse jongeren uit 860 verschillende scholen over een tijdsspanne van maximaal achttien jaar. De wetenschappers kozen bewust voor de omgeving van een klas, want je klasgenoten kies je niet zelf. Dat is belangrijk aangezien we geneigd zijn om ons te omringen met mensen met gelijke eigenschappen, interesses en ideeën.

De onderzoekers ontdekten dat jongeren die leeftijdsgenoten met een psychische stoornis hebben, zelf een groter risico lopen op het ontwikkeling van zo’n stoornis. In het eerste jaar nadat je in de klas hebt gezeten met een gediagnosticeerde leerling, zou het risico dertien procent hoger zijn. In het algemeen vonden de onderzoekers een verhoogd risico van drie procent. En hoe meer klasgenoten met een diagnose, hoe hoger dat risico mogelijk wordt, tot 18 procent in het eerste jaar nadat jullie samen in de klas zaten. Vooral bij stemmingsstoornissen, angststoornissen en eetstoornissen is dat effect merkbaar.

Sociale besmetting

Maar hoe kunnen we dat verklaren? Als je samen in de klas zit met iemand met een diagnose, zou het kunnen dat de omgeving psychische problemen sneller normaliseert waardoor je er een groter bewustzijn voor ontwikkelt en sneller op zoek gaat naar hulp. Maar het zou ook kunnen gaan om een soort van sociale besmetting. Mensen zijn namelijk vatbaar voor de gedachten en emoties van anderen. Jongeren zijn daar bovendien nog iets vatbaarder voor dan volwassenen. Het zou kunnen dat ze hun eigen gedrag aanpassen aan dat van iemand die bijvoorbeeld aan een eetstoornis lijdt. Tot slot zou het ook kunnen dat de psychische stoornissen zich verspreiden door middel van emotionele uitwisseling. Dat wil zeggen dat je je inleeft in de gevoelens die de ander uit, waardoor er wederzijds begrip ontstaat.

Dit onderzoek benadrukt het belang van de sociale omgeving tijdens de adolescentie en hoe diepgaand de invloed van leeftijdsgenoten kan zijn op de psychische gezondheid van jongeren. De onderliggende mechanismen moeten in toekomstig onderzoek verder uitgezocht worden.

Doe mee met #eosleeft

Met artificiële intelligentie is het eenvoudiger dan ooit om massaal misinformatie viraal te laten gaan op sociale media. Eos Wetenschap vzw wil een baken zijn voor iedereen die op zoek is naar wetenschappelijk onderbouwde journalistiek.

Dankzij de financiële steun van onze community kunnen we dit onafhankelijk blijven doen zonder beïnvloeding van politieke of commerciële spelers.

Wij verstoppen ons niet achter een paywall, omdat we geloven dat open, kwaliteitsvolle wetenschapsjournalistiek leidt tot een vrijere en betere wereld.

Wil je meer weten over de missie van Eos? Klik hier.

Deel je onze missie? Help mee om onze impact te vergroten.

Doneer hier