Ruimte

Meteoriet NWA 7034 is stukje Marskorst
De ruimtesteen brak waarschijnlijk 2,1 miljard jaar geleden bij een inslag van de planeet los.

NASA overweegt om planetoïde te 'vangen'
Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA speelt met het plan om een kleine planetoïde in een wijde omloopbaan om de maan te manoeuvreren.

Stergeboorten veroorzaken galactische 'fontein'
Het centrum van ons sterrenstelsel, de Melkweg, is de bron van een continue stroom van geladen deeltjes. Deze deeltjesstroom is een bijproduct van de geboorte van nieuwe sterren.

Ruimtereis versnelt cognitieve achteruitgang
De kosmische straling waaraan astronauten tijdens een lange ruimtereis worden blootgesteld, veroorzaakt cognitieve achteruitgang.

Maansatellieten gecrasht
NASA’s maansatellieten Ebb en Flow zijn maandagavond gecontroleerd op de maan neergestort. Volgens planning raakten de satellieten vlak na elkaar een 2,5 kilometer hoge berg in de buurt van de noordpool van de maan. Het was het explosieve einde van een succesvolle missie.

Rivier ontdekt op Saturnusmaan Titan
De ruimtesonde Cassini heeft op het oppervlak van de grote Saturnusmaan Titan een kronkelende rivierbedding ontdekt die zich over meer dan vierhonderd kilometer uitstrekt.

Winterse meteorenstorm krijgt mogelijk versterking
Bij heldere hemel zijn in de nacht van 13 op 14 december veel 'vallende sterren' te zien. Het gaat daarbij om de jaarlijks terugkerende Geminidenzwerm. Maar mogelijk is dat niet de enige zwerm die de komende dagen actief is.

De laatste voetsporen op de maan
Precies veertig jaar geleden werden de laatste voetafdrukken op de maan gezet. Waarom is het sindsdien stil op de maan en wanneer zullen er weer mensen lopen?

Voyager doorkruist nieuwe regio van het zonnestelsel
Wetenschappers zeggen dat de in 1977 gelanceerde Voyager 1-sonde momenteel een nieuwe regio van het zonnestelsel heeft bereikt.

Curiosity vindt water, zwavel en chloor
Voor het eerst heeft Marsrover Curiosity een grondmonster volledig geanalyseerd. De instrumenten vonden water, zwavel en chloorhoudende stoffen, maar geen organische stoffen.

Nieuw bewijs voor ijs op Mercurius
De Amerikaanse ruimtesonde MESSENGER heeft nieuw bewijs gevonden voor de aanwezigheid van bevroren water in kraters aan de polen van de planeet Mercurius.

Pac-man gezien op manen van Saturnus
De kaart met oppervlaktetemperaturen van Saturnusmanen Mimas en Tethys doen denken aan het legendarische spelfiguurtje.

Grote 'aardolievondst' in Orion
Terwijl de voorraden aardgas en aardolie op aarde langzaam maar zeker uitgeput raken, bestaan er elders in het heelal blijkbaar nog grote reserves.

Eredoctoraat UvA voor André Kuipers
Astronaut André Kuipers ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Leven rond afkoelende sterren lijkt onmogelijk
Niet alle 'leefbare zones' zijn even geschikt voor de instandhouding van leven. Vooral die rond witte en bruine dwergsterren lijken nauwelijks leefbaar.

Marsrover Curiosity: geoloog op wielen
Planetair geomorfoloog Sebastiaan de Vet schijnt zijn licht op de eerste ontdekkingen van de Marskar.

Missie ‘planetenjager’ krijgt vervolg
De zoektocht van NASA-satelliet Kepler is met nog eens met maximaal vier jaar verlengd.

Astronomen kijken recordver terug in de tijd
Een internationaal team van astronomen heeft een nieuw record gevestigd, door licht waar te nemen dat ruim 13,3 miljard jaar oud is.