André Kuipers terug in Nederland

20 juli 2012 door Eos-redactie

Kuipers kwam drie weken geleden terug naar de aarde na een verblijf van een half jaar in het internationale ruimtestation ISS.

Astronaut André Kuipers is vrijdag geland op Schiphol. Hij werd er ontvangen door een grote groep journalisten. Kuipers kwam drie weken geleden terug naar de aarde na een verblijf van een half jaar in het internationale ruimtestation ISS.

Maar zijn missie is nog lang niet afgelopen. De data die uit de wetenschappelijke onderzoeken zijn gekomen, moeten nog verwerkt worden en het lichaam van de astronaut moet nog verder revalideren. 'Het is een lang proces waar ik nog wel een tijdje mee bezig ben. Nu nog komen resultaten binnen van mijn vorige missie uit 2004.'

Kuipers landde drie weken geleden op aarde, verzwakt door de gewichtloosheid van de ruimte en de krachten van de terugkeer in de dampkring. 'Mijn lichaam moet zich nog aanpassen aan het leven op aarde. Ik heb elke dag het wakker nog steeds een stijf gevoel. Lopen gaat inmiddels wel weer, maar ik moet steeds even op gang komen.' De zwaartekracht voelt hij, nu hij weer terug is op aarde, heel duidelijk. 'Het voelt als een magneet. Alsof je arm naar beneden wordt getrokken als je hem optilt.'

Kuipers woonde meer dan 190 dagen in het internationale ruimtestation ISS. Hij deed er tientallen wetenschappelijke experimenten. Zo keek hij naar zijn energieverbruik, maakte hij echo's van zijn bloedvaten en hart, en foto's van zijn netvlies. Zo kunnen wetenschappers ontdekken wat langdurige gewichtloosheid doet met een lichaam. Voor het publiek deelde hij foto's via Twitter en beschreef hij zijn ervaringen op zijn weblog. De officiële ontvangst van Kuipers is op 30 augustus op de boulevard van Noordwijk. (anp)