Astronaut Kuipers terug op aarde

01 juli 2012 door A

Nederlands astronaut André Kuipers is vanochtend veilig geland op aarde. De Nederlandse astronaut heeft 193 dagen in het internationale ruimtestation ISS gewoond en gewerkt. Geen Europeaan is ooit zo lang in een baan rond de aarde geweest.

André Kuipers is vanochtend veilig teruggekeerd op aarde. De Nederlandse astronaut heeft 193 dagen in het internationale ruimtestation ISS gewoond en gewerkt. Geen Europeaan is ooit zo lang in een baan rond de aarde geweest.

De 53-jarige Kuipers was in december aangekomen in het ISS. Het was zijn tweede ruimtereis. In 2004 verbleef hij anderhalve week in het ISS. Met Kuipers keerden ook zijn reisgenoten, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit, terug.

De drie ruimtevaarders verlieten in de nacht van zaterdag op zondag het ISS. Iets voor 7 uur ‘s ochtends (onze tijd) werd de capsule losgekoppeld van het ISS. Het vaartuig zakte snel uit zijn baan rond de aarde de dampkring in. Om 10.14 uur landden Kuipers en collega’s in de uitgestrekte steppe van Kazachstan. 

Kuipers heeft in het ISS tientallen wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Zo keek hij naar het energieverbruik van het lichaam tijdens langdurige gewichtloosheid. Wetenschappers willen zich zo voorbereiden op een mogelijke missie naar Mars. Ook zette Kuipers zich in om kinderen enthousiast te maken voor ruimtevaart en wetenschap. Een kwart miljoen mensen volgden zijn belevenissen via Twitter.

André Kuipers uit de capsule gehaald.


 Kuipers (rechts) zwaait.