Basiscomponent van plastic gevonden in interstellaire ruimte

12 januari 2018 door SST

In het sterrenbeeld Stier zwerft een organische molecule door de ruimte die bij ons op aarde tot het basispakket behoort van de chemische industrie.

Amerikaanse astronomen hebben met een radiotelescoop voor het eerst een specifieke aromatische verbinding kunnen identificeren. Dit soort verbindingen wordt gekenmerkt door een zeshoekige ring van koolstofatomen en ligt aan de basis van de organische chemie. De gevonden molecule heet benzonitril en bestaat uit een benzeen- en een nitrilgroep.

Hoewel het om een belangrijke ontdekking gaat (want een primeur), is het geen verrassing dat er ook buiten de aarde aromatische verbindingen voorkomen – ook al denken we bij aromaten in de eerste plaats aan basisgrondstoffen van ‘onnatuurlijke’ stoffen zoals plastics.

 In de infrarood achtergrondstraling laten aromaten door hun unieke vorm immers een duidelijke vingerafdruk achter. Toch is het dus nog maar de eerste keer dat een specifieke molecule konden worden geïdentificeerd.

De gevonden buitenaardse organische molecule behoort tot het ‘sterrenstof’ dat later mogelijk zal samenklonteren tot nieuwe sterren of planeten.

Bron: Brett McGuire, California Institute of Technology, Pasadena in Science