Ruimte

Bijzondere maansverduistering helaas niet bij ons zichtbaar

In de late nacht van dinsdag 30 op woensdag 31 januari is vanuit Noord- en Zuid-Amerika een bijzondere totale maansverduistering zichtbaar.

"Op Internet en in verschillende populaire media wordt de 'super blue blood moon' nogal gehyped, hoewel het verschijnsel niet heel anders zal ogen dan een 'gewone' totale maansverduistering"

In West-Europa is van het verschijnsel helaas niets te zien; het is hier dan al dag en tijdens de eclips bevindt de maan zich voor ons onder de horizon.

Bij een maansverduistering beweegt de Volle Maan door de schaduw van de aarde. Hij hult zich in een spookachtig rood schijnsel, veroorzaakt door zonlicht dat via de aardse dampkring toch nog op de verduisterde maan terecht komt. Het verschijnsel wordt in de volksmond soms ook wel een 'bloedmaan' genoemd, vanwege de rode kleur.

De totale eclips van 31 januari is om twee redenen bijzonder. In de eerste plaats staat de maan die dag veel dichter bij de aarde dan gemiddeld. Zo'n extra grote en heldere Volle Maan wordt wel een 'supermaan' genoemd. Bovendien is het de tweede Volle Maan in de maand januari; op 2 januari was het ook Volle Maan. Een tweede Volle Maan in dezelfde kalendermaand heet in de volksmond een blue moon ('blauwe maan'; de herkomst van die term is onduidelijk en heeft in elk geval niets met de kleur van de maan te maken).

Op Internet en in verschillende populaire media wordt de 'super blue blood moon' nogal gehyped, hoewel het verschijnsel niet heel anders zal ogen dan een 'gewone' totale maansverduistering. Via verschillende websites zal de eclips ook online te zien zijn, zodat we er hier toch iets van mee kunnen krijgen. Op 27 juli 2018 is vanuit België en Nederland een mooie totale maansverduistering zichtbaar.

NASA livebeelden van de eclips (vanaf 31 januari, 11.30 uur Belgische tijd)

Slooh.com livebeelden van de eclips (vanaf 31 januari 11.45 uur Belgische tijd)