Commercieel ruimtevrachtschip Dragon veilig terug

31 mei 2012 door A

Het ruimtevrachtschip Dragon commercieel bedrijf SpaceX is veilig en wel teruggekeerd op aarde.

Het commerciële ruimtevrachtschip Dragon is veilig en wel teruggekeerd op aarde. Hangend aan parachutes plonste de capsule gecontroleerd in de Grote Oceaan. Dat heeft de vluchtleiding van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bevestigd.

De Dragon was eerder donderdag losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS. Het is de eerste commerciële missie naar het ruimtecomplex. Het vrachtschip was vorige week dinsdag gelanceerd en koppelde vrijdag aan, met hulp van de Nederlandse astronaut André Kuipers. Aan boord van het toestel zat ongeveer 460 kilo aan voedsel, kleding en elektronica.

Op de terugweg vervoerde de Dragon enkele honderden kilo's aan afval uit het ruimtestation. Dat de terugkeer uiterst voorzichtig verliep, heeft niets te maken met de lading, maar komt door de toekomstplannen. Het bedrijf achter het vrachtschip, het Amerikaanse SpaceX, wil bewijzen dat de Dragon over enkele jaren veilig mensen naar de ruimte en terug kan brengen.

Later dit jaar moet een ander commercieel vrachtschip, de Cygnus, naar het ISS gaan. Door bedrijven raketten te laten ontwikkelen, wil Amerika ruimtevaart goedkoper maken.