Commercieel vrachtschip naar ISS

08 oktober 2012 door A

In mei ging er ook een Dragon naar het ISS, maar die capsule was vrijwel leeg.

Een commercieel vrachtschip is gisterenavond gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. De Dragon-capsule brengt vracht naar het internationale ruimtestation ISS. Woensdag komt het vaartuig daar aan.

Het is de eerste keer dat een commercieel vrachtschip het ISS bevoorraadt. In mei ging er ook een Dragon naar het ISS, waar André Kuipers toen zat, maar die capsule was vrijwel leeg. De missie was bedoeld om alle systemen te testen.

De Dragon blijft ongeveer 3 weken bij het ISS. Daarna keert de capsule terug naar de aarde. Het vaartuig zal dan niet vergaan in de dampkring, zoals de andere vrachtschepen, maar veilig aan een parachute in de oceaan plonzen. In de toekomst moet de Dragon namelijk ook bemanningsleden naar de ruimte en terug brengen.

De Dragon is ontwikkeld door het bedrijf SpaceX. Dat mag de komende jaren nog zeker 11 vluchten naar het ISS uitvoeren. Eind dit jaar gaat een ander bedrijf voor het eerst naar het ISS.

ISS als lanceerplatform
Het internationale ruimtestation ISS is afgelopen donderdag ook gebruikt als een lanceerbasis. Vijf kleine, experimentele satellieten werden losgelaten van het complex. Ze zweefden weg en kwamen in een eigen baan rond de aarde.

De satellietjes zijn slechts enkele centimeters groot. Ze zijn vooral bedoeld om nieuwe technieken te testen. Over ongeveer 3 maanden verbranden ze in de dampkring.

Het onbemande Japanse ruimtevrachtschip Ooievaar 3 bracht de satellietjes in juli naar het ISS, waar ze tijdelijk werden vastgemaakt aan de buitenkant van het ruimtestation.

Satellieten worden goedkoper, en daarmee toegankelijker, als ze kunnen meeliften met een vrachtschip dat toch al naar het ISS gaat. Ze hoeven dan niet langer met een eigen raket naar de ruimte te worden gebracht.