Curiosity is rijklaar

22 augustus 2012 door EE

De marsverkenner legde deze week zijn eerste meters af.

 

Curiosity is rijklaar. Die conclusie kan worden getrokken uit het testritje van enkele meters dat het Marsvoertuig woensdag heeft afgelegd: 3 meter vooruit, een draaiing en 2 meter terug.

Bij de testrit voldeden de zeswielsaandrijving en besturing volledig aan de verwachtingen. De betrokken wetenschappers zijn enthousiast. ‘Wij hebben een zwerver gebouwd, maar als hij niet kan zwerven, hebben we niets bereikt’, aldus een woordvoerder van het project. De eerste testrit heeft een kwartiertje geduurd.

De Curiosity staat nu precies naast zijn eerste onderzoeksobject: de plek van zijn landing. Daar zijn door de landing de rotsen van Mars blootgelegd. Tijdens het korte ritje nam Curiosity ook al foto’s van de sporen die hij achterliet op Mars.

De komende dagen zal Curiosity nog in de buurt van zijn landingsplek blijven. De locatie heeft inmiddels de naam Bradbury Landing gekregen, naar de op 5 juni jl. overleden Amerikaanse sciencefictionschrijver Ray Bradbury, die onder meer bekend is van zijn verhalen over leven op Mars.

Na de verkenning van zijn directe omgeving zal Curiosity zijn eerste echte rit maken, die hem naar een interessante geologische formatie 400 meter verderop zal voeren. Volgens de woordvoerder is de ondergrond stevig en zijn de vooruitzichten voorspoedig. (ee, anp)


Foto's: NASA