Eredoctoraat UvA voor André Kuipers

22 november 2012 door A

Astronaut André Kuipers ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Astronaut André Kuipers ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat maakte de universiteit donderdag bekend.

Kuipers wordt onderscheiden voor het met succes toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek. Ook de manier waarop hij verschillende wetenschappelijke disciplines heeft samengebracht, is reden voor de onderscheiding.

Kuipers verbleef van december 2011 tot juli 2012 in het internationale ruimtestationISS. Geen Europeaan was ooit zo lang aan één stuk in de ruimte. Ter plekke deed hij er tientallen wetenschappelijke experimenten. Zo keek hij naar zijn energieverbruik, maakte hij echo's van zijn bloedvaten en hart, en foto's van zijn netvlies. Voor het publiek deelde hij foto's via Twitter en beschreef hij zijn ervaringen op zijn weblog.

In 2004 was hij al anderhalve week in de ruimte. Na die missie werd hij benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau. Na de laatste ruimtereis werd hij benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw . De gemeente Haarlemmermeer maakte hem ereburger.