Ex-astronaut Wubbo Ockels overleden

19 mei 2014 door Govert Schilling

Kernfysicus, voormalig ESA-astronaut en duurzaamheidsgoeroe Wubbo Ockels is zondag overleden aan de gevolgen van niercelkanker.

Kernfysicus, voormalig ESA-astronaut en duurzaamheidsgoeroe Wubbo Ockels is zondag overleden aan de gevolgen van niercelkanker.

Ockels werd op 28 maart 1946 geboren in Almelo, studeerde wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, en werkte daarna aan het Kernfysisch Versneller Instituut. In 1977 solliciteerde hij met succes naar de functie van astronaut bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Hij nam als missiespecialist deel aan de eerste vlucht van het ruimtelaboratorium Spacelab (in het vrachtruim van de spaceshuttle Challenger), van 31 oktober t/m 6 november 1985.

Wubbo Ockels was vervolgens verbonden aan het Europese technologiecentrum ESTEC in Noordwijk, en vanaf 1992 aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft; vanaf 2003 als voltijdhoogleraar duurzame technologie. Hij werkte aan een groot aantal originele en ambitieuze duurzaamheidsprojecten (o.a. de laddermolen voor energie-opwekking uit wind en de Superbus tussen Amsterdam en Groningen), die geen van alle met succes en op grote schaal gerealiseerd werden. Ockels was ook de geestelijk vader van de zonne-auto Nuna, die verscheidene malen de World Solar Challengte heeft gewonnen.

In augustus 2005 kreeg Ockels een zeer zware hartaanval (hartproblemen waren er ook de oorzaak van dat hij nooit een tweede ruimtevlucht maakte); in 2008 werd bij hem een niertumor verwijderd. In 2013 bleek hij opnieuw niercelkanker te hebben. Daaraan is hij op 18 mei 2014 in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam overleden. (GS)