Marathon op Mars

29 juli 2014 door A

De Amerikaanse Marsverkenner Opportunity heeft 40 kilometer en 250 meter op de teller staan. Nog nooit reed een 'buitenaards' karretje zo ver.

De Amerikaanse Marsverkenner Opportunity heeft 40,250 kilometer op de teller staan. Nog nooit reed een 'buitenaards' karretje zo ver.

Het oude record stond op naam van het Sovjet-Russisch karretje Loenochod 2, dat in 1973 een afstand van 39 kilometer over de maan reed. 'Het is een eer om in zijn wielsporen te treden', verklaarde hoofdonderzoeker Steve Squyres.

De Opportunity is nu op weg naar een vallei. Als hij daar aankomt, heeft hij 42 kilometer en 200 meter op de teller staan. De vallei is daarom Marathon Valley genoemd.

De Opportunity rijdt sinds januari 2004 rond op Mars. De verkenner moest sporen van water vinden. Dat lukte al binnen enkele weken: in de bodem rond de landingsplek bleken mineralen te zitten die op aarde alleen ontstaan in water. Nader onderzoek wees uit dat de Opportunity op de kustlijn van een opgedroogde zoute zee stond. Later vond de verkenner nog meer bewijs dat er miljarden jaren geleden water heeft gestroomd op Mars.

De Opportunity vierde begin dit jaar zijn tiende verjaardag op Mars. Nog nooit heeft een voertuig het zo lang volgehouden op de planeet. De levensduur van de Opportunity is opmerkelijk. De NASA rekende erop dat het karretje het maar negentig dagen zou volhouden.