Ontkoppeling ruimtevrachtschip afgebroken

26 september 2012 door A

De ontkoppeling van een onbemand Europees ruimtevrachtschip van het internationale ruimtestation ISS is in de nacht van dinsdag op woensdag afgebroken.

De ontkoppeling van een onbemand Europees ruimtevrachtschip van het internationale ruimtestation ISS is in de nacht van dinsdag op woensdag afgebroken. Dat lieten de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA weten.

Een laptop in het besturingssysteem in het ISS bleek een probleem te hebben. Dat kwam aan het licht toen de ISS-bemanning een opdracht naar de capsule stuurde, die niet aankwam. Daarom werd het vertrek van de Edoardo Amaldi 5 minuten van tevoren afgeblazen. Het is nog niet bekend wanneer er een nieuwe poging wordt ondernomen.

De Amaldi was in maart naar het ISS gegaan. De aankoppeling toen gebeurde onder het toeziend oog van de Nederlandse astronaut André Kuipers. Hij hoefde niet in te grijpen, omdat de automatische piloot van het ruimteschip zijn werk deed.

Bij de terugkeer zal de Amaldi langzaam uit zijn baan rond de aarde zakken. Ruim een dag na vertrek vergaat het vrachtschip als een vuurbal in de dampkring. De brokstukken storten in een afgelegen deel van de Grote Oceaan, waar ze geen gevaar voor mensen vormen.

Voor de terugkeer is het vrachtschip volgeladen met afval. Aan boord zit ook een speciale zwarte doos, die pas twee keer eerder is gebruikt. De Reentry Breakup Recorder moet bijhouden waar een capsule mee te maken krijgt tijdens terugkeer en ondergang. Die informatie helpt wetenschappers om betere ruimteschepen te bouwen.

De Amaldi was het derde Europese vrachtschip dat naar het ISS ging. Eerder gingen de Jules Verne (2008) en de Johannes Kepler (2011). Volgend jaar gaat de Albert Einstein, gevolgd door de Georges Lemaître in 2014. De zonnepanelen van de vijf vrachtschepen zijn in Nederland gemaakt.