Ruimteschip Orion doorstaat spectaculaire parachutetest

09 mei 2013 door Eos-redactie

Een eerste ruimtevlucht komt zo weer een stapje dichterbij.

Een eerste ruimtevlucht met Orion komt weer een stapje dichterbij nu de ruimtecapsule een parachutetest succesvol heeft afgerond.


Ingenieurs van NASA dropten een testversie van de Orioncapsule uit een C-17 vrachtvliegtuig boven de woestijn van Arizona. Doel was na te gaan hoe het tuig zou reageren bij problemen met de parachutes. Orion is het nieuwe ruimteschip dat ontwikkeld wordt door NASA. De capsule bouwt voort op de kennis opgedaan tijdens het Apolloproject, en zal Amerikaanse astronauten op termijn terug naar de maan, en verder, sturen.


Voor dat aan de orde is moet de capsule natuurlijk een batterij tests doorstaan, en parachutetests zijn daarbij altijd spannend. ‘De ontplooiing van de parachutes is van nature chaotisch en daarom moeilijk te voorspellen’, zegt Stu McClung, manager van Orion’s landingssystemen, op de website van NASA. De tests die Orion moet doorstaan zijn loodzwaar, omdat het ruimtetuig veilig de grond moet kunnen bereiken zelfs als een aantal landingssystemen tijdens de afdaling de geest geven. Tot nu toe doorstond Orion alle tests met glans, en als het succesverhaal blijft duren, zullen de parachutes het schip veilig naar de grond brengen na een eerste onbemande ruimtevlucht in 2014. (ma)