Schokgolf asteroïde ging aarde twee keer rond

28 juni 2013 door A

De ontploffing van een asteroïde in februari boven de Russische Oeral, was zo hevig dat de schokgolf twee keer de aarde rondging.

De ontploffing van een asteroïde in februari boven de Russische Oeral, was zo hevig dat de schokgolf twee keer de aarde rondging. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters.

De metingen zijn gedaan door een netwerk van sensoren die bewijs voor kernproeven moeten registreren. De ontploffing van de asteroïde, waardoor in Rusland meer dan 1000 mensen gewond raakten, zou de krachtigste zijn die ooit door het zogeheten IMS is gemeten.

De 'meteoor van Tsjeljabinsk' zorgde voor grote ophef en oproepen om meer te doen om de aarde te beschermen tegen asteroïden die de aarde zouden kunnen raken.

De ontploffing had een kracht gelijk aan zo'n 460 kiloton TNT. De atoombom op Hiroshima in 1945 had een kracht van ongeveer 15 kiloton TNT.

Tsjeljabinsk is de krachtigste explosie sinds de zogeheten Toengoeska-explosie in 1908. Toen ontplofte vermoedelijk een flinke meteoroïde boven het aardoppervlak van Siberië. In een gebied van tientallen kilometers braken bomen af als luciferhoutjes.