Supermaan vanuit het ISS

07 mei 2012 door Eos-redactie

André Kuipers had vanuit het internationale ruimtestation ISS een adembenemend zicht op de supermaan.

In de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 mei stond een extra grote en heldere 'supermaan' aan de hemel. Vermoedelijk zag niemand het fenomeen zo mooi als astronaut André Kuipers. Hij fotografeerde de supermaan vanuit het internationale ruimtestation ISS.

Dit zogeheten 'supermaan'-verschijnsel ontstaat doordat de baan van de maan geen volmaakte cirkel is, maar een ellips. De afstand van de maan tot de aarde is daardoor niet altijd precies even groot. In de vroege ochtend van zondag 6 mei bereikte de maan zelfs de kleinste afstand tot de aarde van het hele kalenderjaar: 356.953 kilometer (gemeten van middelpunt tot middelpunt).

Dat gebeurde vrijwel exact op het moment van Volle Maan. De supermaan was ongeveer 7,5 procent groter en 16 procent helderder dan een gemiddelde Volle Maan. Vergeleken met de kleinste en zwakste Volle Maan die mogelijk is, bedraagt het verschil in grootte zelfs 14 procent, en het verschil in helderheid 30 procent.

Een laagstaande Volle Maan lijkt sowieso groter dan normaal als gevolg van de zogheten 'maan-illusie'. Dat is echter gezichtsbedrog, dat vermoedelijk ontstaat doordat de maan in hetzelfde beeldveld wordt waargenomen als bekende objecten aan de horizon.

Het beeld dat André Kuipers maakte van de maan wordt vervormd door de atmosfeer van de aarde. Het licht van de onderste helft van de maan passeert door de atmosfeer van de aarde, die dikker is en het licht daardoor meer afbuigt dan de bovenste helft van de maan. Het resultaat is een 'platgedrukte' maan waarvan het middenste deel verdwijnt achter het afgebogen licht van de onderste helft. (kv, allesoversterrenkunde.nl)

Supermoon sinking into the atmosphere.

 Meer foto's van André Kuipers op Flickr.