Vastkoppelen vrachtschip aan ISS mislukt

24 juli 2012 door A

Het vrachtschip was in de nacht van zondag op maandag losgekoppeld van het ISS, van waaruit onlangs de Nederlandse astronaut André Kuipers terugkeerde naar de aarde.

Een poging om het Russische onbemande ruimtevrachtschip Progress weer vast te koppelen aan het internationale ruimtestation ISS, is mislukt. Dat maakten de Russische en Amerikaanse ruimtevaartorganisaties dinsdag bekend.

Het vrachtschip was in de nacht van zondag op maandag losgekoppeld van het ISS, van waaruit onlangs de Nederlandse astronaut André Kuipers terugkeerde naar de aarde na een verblijf van meer dan 190 dagen. De Progress had zich vervolgens zo'n 200 kilometer van het ISS verwijderd. De bedoeling was het met het afval geladen vrachtschip opnieuw vast te koppelen, maar dat mislukte door een technische fout.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bevindt de Progress zich nu op een veilige afstand van het ISS. Mogelijk wordt er zaterdag of zondag opnieuw geprobeerd het ruimtevrachtschip vast te koppelen. Technici gaan ondertussen na wat er precies misging.

De test met de Progress is onderdeel van een onderzoek naar een eenvoudiger en efficiënter systeem om ruimtevrachtschepen aan het ruimtestation te koppelen.