Vijfde bevoorradingsvaartuig ISS heet 'Georges Lemaître'

18 februari 2012 door Eos-redactie

Het vijfde cargo-ship (ATV) van het Europese ruimteagentschap ESA wordt vernoemd naar de Belgische priester en natuurkundige Georges Lemaître (1894-1966).

Het vijfde cargo-ship (ATV) van het Europese ruimteagentschap ESA wordt vernoemd naar de Belgische priester en natuurkundige Georges Lemaître (1894-1966). Daarmee komt hij in het rijtje van Verne, Kepler, Amaldi en Einstein.

Het Automated Transfer Vehicle weegt bij lancering ruim 20 ton en kan maximaal 8 ton lading vervoeren (voedsel, water, wetenschappelijke instrumenten en vooral brandstof).

Lemaître maakte naam als kosmoloog. In 1927 ontdekte hij een klasse van oplossingen voor Einsteins relativistische vergelijkingen die een uitdijend in plaats van statisch heelal beschreven - een idee waar Einstein maar moeilijk aan kon wennen. Toch gaven de waarnemingen Lemaître korte tijd later gelijk.

Omdat een uitdijend heelal een beginpunt moet hebben, kwam Lemaître enkele jaren later op de gedachte dat het heelal ooit als een superdichte massa - een 'oeratoom' - moet zijn begonnen. Daarmee introduceerde hij in feite het idee van de oerknal, dat nog steeds aan de basis staat van de moderne kosmologie.

De overige ATV's zijn vernoemd naar Jules Verne, Johannes Kepler, Edoardo Amaldi en Albert Einstein. De beide eerste hebben hun (eenmalige) vlucht al achter de rug, nummer 3 volgt in maart van dit jaar. Einstein en Lemaître zijn in 2013 en 2014 aan de beurt. (ee)