Zwarte gaten hebben misschien toch 'haar'

01 oktober 2013 door GS

Volgens de onderzoekers zijn massa en impulsmoment niet de enige twee onderscheidende eigenschappen van een zwart gat.

Zwarte gaten hebben misschien toch 'haar'. Die voorzichtige conclusie trekken Italiaanse natuurkundigen in een publicatie in Physical Review Letters. Volgens de onderzoekers zijn massa en impulsmoment niet de enige twee onderscheidende eigenschappen van een zwart gat.

Volgens de standaardinterpretatie van Einsteins relativiteitstheorie worden zwarte gaten maar door twee eigenschappen gekenmerkt: hun massa en hun impulsmoment (een maat voor de hoeveelheid rotatie van het zwarte gat). Zwarte gaten hebben bijvoorbeeld geen elektrische lading of een magnetisch veld. De Amerikaanse natuurkundige John Archibald Wheeler zei ooit: 'zwarte gaten hebben geen haar'.

Volgens de Italiaanse theoretici is dat misschien toch niet helemaal waar. Volgens bepaalde uitbreidingen van de relativiteitstheorie, die bekend staan als tensor-scalar-theorieën, zouden zwarte gaten toch wat meer 'persoonlijke' eigenschappen kunnen hebben, die dan bepaald worden door de manier waarop ze materie hebben verorberd. Er zou dan sprake zijn van een bepaald soort 'lading' (anders dan de normale elektrische lading).

Toekomstige waarnemingen van zwaartekrachtsgolven kunnen misschien uitsluitsel geven. Deze rimpelingen in de ruimtetijd, die zich met de lichtsnelheid voortplanten, zijn anders voor 'kale' zwarte gaten dan voor 'harige' exemplaren.