Wie verdient de Eos-scriptieprijs? Stem mee!

Een nauwkeurige magnetometer, luchtzuiverend asfalt, expressieve spraakcomputers, larven die kippenmest eten en gepersonaliseerde preventie van nierstenen. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.

Ieder jaar kost het duizenden laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Vaak verdwijnen die scripties in een stoffige kast om nooit meer gelezen te worden. De Vlaamse Scriptieprijs wil scripties van dat droevige lot redden, want elk sterk en relevant onderzoek verdient een breder publiek!

Studenten die een scriptie schreven in een exact-wetenschappelijke richting, maken kans op de Eos-prijs. Op deze pagina vind je de vijf genomineerden. Wie schreef volgens jou de beste scriptie? Breng je stem uit in de poll onderaan deze pagina! Stemmen kan tot en met 8 december.

Genomineerden

Florine Janssens – Master in de geneeskunde

Florine Janssens onderzocht de gepersonaliseerde preventie van nierstenen.

Onderzoekers begrijpen steeds beter hoe nierstenen zich vormen. Er zijn verschillende soorten en aan de hand van een bloedafname, een urinecollecte en een CT-scan van de nieren kan uitgezocht worden welke maatregelen patiënten zouden kunnen helpen voorkomen dat er zich opnieuw stenen vormen. Nog veel te weinig patiënten, maar ook artsen weten dat gepersonaliseerde niersteenpreventie bestaat. Florine Janssens ging na wat het effect is van de combinatie van preventieve maatregelen in 835 patiënten die tussen 2004 en 2020 werden opgevolgd in de niersteenpreventiekliniek van het UZ Brussel. Patiënten gingen door preventie op een tijdsinterval van tien jaar van gemiddeld vier kolieken of pijnaanvallen en zes ingrepen, naar nog maar twee kolieken en één ingreep erna. Het grootste struikelblok is patiënten gemotiveerd te houden om hun dieet te volgen, op consultatie te komen, hun onderzoeken te doen, want momenteel haakt maar liefst 20-38% van de patiënten per jaar af.

Meer over deze scriptie

Tobias Cornille – Master ingenieurswetenschappen

Tobias Cornille ontwikkelde een neuraal netwerk dat personen met spraakbeperkingen helpt om expressiever te spreken.

Patiënten met ernstige spraakbeperkingen gebruiken een spraakcomputer om te communiceren. Maar die kunstmatige stem laat weinig expressie toe. Gevoelens van blijdschap of verdriet of zaken als ironie zijn dikwijls lost in translation.
Voortbouwend op een bestaande architectuur ontwikkelde Tobias Cornille een neuraal netwerk voor spraaksynthese. Dat netwerk genereert spraakfragmenten in een spreekstijl die de gebruiker vooraf kan kiezen. De gebruiker kan ook de prosodie afstellen. Het netwerk laat immers toe om intonatie, klemtoon en ritme aan te passen. Een eerste reeks experimenten toont aan dat het model goede resultaten oplevert.

Meer over deze scriptie

Jeffrey Gorissen – Master industriële wetenschappen

Jeffrey Gorissen werkte mee aan een module die het magnetisch veld van de aarde nauwkeuriger in kaart moet brengen.

De aardatmosfeer is omringd door een magneetveld dat de planeet beschermt tegen de straling van de zonnewind. Om in groter detail metingen te kunnen verrichten aan dat aardmagnetisch veld, ontwikkelden Jeffrey Gorissen en een team van studenten een magnetometer die magneetvelden in alle richtingen kan vastleggen.
Het toestel heeft een diamantkern met kleine onzuiverheden in het kristalrooster. Door de diamant op afstand te bestralen met microgolven en laserlicht wordt rood licht opgewekt. Kleine veranderingen aan dat licht komen overeen met veranderingen in het magneetveld.
De magnetometer werd eind augustus gelanceerd als payload op een SpaceX-raket, met het internationaal ruimtestation ISS als bestemming. Begin september werd het apparaat er geïnstalleerd door ESA-astronaut Thomas Pesquet. Met de meetgegevens konden Gorissen en zijn team al een gedeelte van de aarde opmeten. Doel is om inzicht te verwerven over onder meer zonnestormen en navigatietechnieken.

Meer over deze scriptie

Arne Chantrain - Master toegepaste ingenieurswetenschappen

Arne Chantrain toonde aan dat asfalt roet kan zuiveren.

Toegepaste IngenieurswetenschappenIn de strijd voor meer gezonde lucht komt hulp soms uit onverwachte hoek. Zo kan asfalt luchtzuiverende eigenschappen krijgen door er een stofje aan toe te voegen. Ingenieursstudent Arne Chantrain bestudeerde de werking van zo’n stofje: titanium dioxide. Titanium dioxide is in staat om onder invloed van uv-straling roet af te breken. Roet is een schadelijke stof die ontstaat door de onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen zoals hout of steenkool maar ook benzine en diesel. Hoewel er nog wat meer onderzoek moet gebeuren, toonde Chantrain toch aan dat asfalt met titanium dioxide in verwerkt roet kan afbreken tot minder schadelijke stoffen. Het asfalt behoudt daarbij bovendien haar kwaliteit.

Meer over deze scriptie

Carl-Victor Deweer - Master dierengeneeskunde

Carl-Victor Deweer wil larven gebruiken om kippenstallen op te ruimen (en daarna tot voedselbron te verwerken).

Insecten zijn een interessante voedselbron voor de veeteelt. De larven van de Zwarte Soldatenvlieg bijvoorbeeld bevatten veel vetten en eiwitten, ze kweken zichzelf razendsnel voort en ze kunnen zich voeden met afval. Toch krijgen de larven vandaag… graan te eten. Dat is zonde. Landbouwwetenschapper Carl-Victor Deweer bedacht een alternatieve kweekmethode: de larven inzetten om de mest in (leeggemaakte) kippenstallen te verwerken. De larven kunnen geoogst worden voor verwerking tot veevoeder, en voor het ruimen van de kippenmest hoeven geen vrachtwagens meer af en aan te rijden.

Meer over deze scriptie