Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Vissers vangen niet alleen vis
Overbevissing treft niet alleen de visbestanden. Ook zeeschildpadden, allerhande zeezoogdieren en zeevogels belanden in groten getale aan een vishaak of in een visnet. Een grootschalige studie legt voor het eerst de vinger op de wonde.
Schaliegas: boren of niet?
In België en Nederland gaan voor- en tegenstanders van schaliegas al in de clinch om, ocharme, één proefboring – die er eigenlijk geen is.
Antibiotica 2.0
MRSA, Pseudomonas aeruginosa, CRE, Clostridium difficile… het lijstje van ziekenhuisbacteriën wordt elk jaar langer. Omdat er nauwelijks nieuwe antibiotica worden ontwikkeld, vormen ze een tikkende tijdbom onder de volksgezondheid. Quo vadis, antibiotica?
Een kale kermis in Stockholm
Eos-medewerker Senne Starckx trok naar Stockholm om met te zien hoe voor het eerst in de geschiedenis een Belg de Nobelprijs voor Natuurkunde mocht ontvangen. Maar wat een onvergetelijke persreis had moeten worden, liep af op een sisser.
Recept: oersoep op Darwins wijze
Uit een warm, vloeibaar mengsel van water en allerhande organische stoffen ontstond vier miljard jaar geleden het leven. Stukje bij beetje lukt het wetenschappers het recept van de oersoep te reconstrueren.
Ontbossing: ‘Google Forest’ legt vinger op de wonde
Amerikaanse onderzoekers hebben dankzij de interface van Google Earth de eerste interactieve kaart gemaakt van het globale bosbestand.
Bommenkerkhof onder Noordzee groter en giftiger dan gedacht
De WOI-dumpsite in de ondiepe kustwateren vóór Heist bevat zeer waarschijnlijk veel meer gifgas dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van historische bronnen.
Binnenkijken in oude sterren
Over de interne dynamiek van sterren is nog maar weinig bekend. Vorig jaar kwam daar verandering in, toen Paul Beck aantoonde dat bij een bepaald type sterren de kern tien keer zo snel roteert als het steroppervlak. Beck is genomineerd voor de Eos Pipet.
François Englert: ‘Er blijven nog heel veel vragen open’
Belgisch theoreticus François Englert heeft samen met Peter Higgs de Nobelprijs voor Natuurkunde gekregen voor de voorspelling van het Higgs-deeltje. Dit is een interview met de Belgische fysicus uit 2012, net voor de bevestiging van het deeltje aan het CERN.