Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Gamers helpen kwantumfysica vooruit
Kwantumonderzoekers hebben vooruitgang geboekt door gamers spelletjes te laten spelen.
Wanneer moet je jodium slikken?
Bij een kernramp kan radioactief jodium in de atmosfeer terechtkomen. Omdat onze schildklier voortdurend jodium opneemt, komt het er dus op aan ze zo snel mogelijk te verzadigen met gewoon jodium.
‘Versailles werd door zowat iedereen als een schandvlek ervaren’
De Britse historicus Ian Kershaw kennen we vooral als de schrijver van een van de betere Hitlerbiografieën. Maar in zijn nieuwste boek beperkt hij zich niet tot Duitsland, de Führer en diens Derde Rijk. Het resultaat is een verhaal over een continent dat zich ei zo na vernietigde.
Zwaartekrachtgolven eindelijk gespot: ‘We got em’
Wetenschappers van de LIGO en Virgo-experimenten hebben het bestaan van zwaartekrachtsgolven, die honderd jaar geleden door Albert Einstein werden voorspeld, bevestigd.
Kernenergie in België: een opmerkelijke geschiedenis
België is een van de meest ‘nucleaire’ landen ter wereld. De beslissing om de nucleaire toer op te gaan verliep zonder maatschappelijk debat.
Wat baat CO2-arme kernenergie als ze te duur is?
Voor de nucleaire industrie is de klimaatproblematiek een onverhoopte kans. Want ze doet er alles aan om het vooral niet over het economische plaatje te hebben.
‘Nieuwe CERN-detector kan onze methode gebruiken’
Metamaterialen zijn kunstmatige materialen met ongewone – zeg gerust: bizarre – elektromagnetische eigenschappen. Ze kunnen namelijk lichtstralen ombuigen en een andere richting op sturen. Vincent Ginis ontwierp een metamateriaal dat deeltjesversnellers aanzienlijk gevoeliger maakt.
Spookdeeltje valt opnieuw in de prijzen
Voor de vierde keer al gaat de Nobelprijs Fysica naar neutrino-onderzoek. Dankzij twee reusachtige detectoren – een in Japan en een in Canada – weten we nu dat de meest ongrijpbare deeltjes in het universum tóch massa hebben.
Erkenning voor strijd tegen tropische ziekten
De Nobelprijs voor de Geneeskunde focust dit jaar op de strijd tegen parasitaire ziekten, die jaarlijks wereldwijd – maar vooral in armere gebieden – honderden miljoenen slachtoffers maken.