
Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:

‘Kruip vier uur na het blokken op de fiets’
Nieuwe studie achterhaalt wanneer blokkende studenten het best de benen kunnen strekken.

‘Koolstof is het bijzonderste element in het universum’
Harold Kroto, scheikundige en Nobelprijswinnaar, overleed 30 april. De 'buckybal'-pionier stond aan de wieg van de nanowetenschap.

Wat als Doel ontploft?
Dertig jaar na de ramp in Tsjernobyl en vijf jaar na die in Fukushima kijkt de westerse wereld met argusogen naar de Belgische kerncentrales. Zijn die oude knakkers wel veilig genoeg? De Belgische overheid past alvast de noodplanning aan.

Gamers helpen kwantumfysica vooruit
Kwantumonderzoekers hebben vooruitgang geboekt door gamers spelletjes te laten spelen.

Wanneer moet je jodium slikken?
Bij een kernramp kan radioactief jodium in de atmosfeer terechtkomen. Omdat onze schildklier voortdurend jodium opneemt, komt het er dus op aan ze zo snel mogelijk te verzadigen met gewoon jodium.

‘Versailles werd door zowat iedereen als een schandvlek ervaren’
De Britse historicus Ian Kershaw kennen we vooral als de schrijver van een van de betere Hitlerbiografieën. Maar in zijn nieuwste boek beperkt hij zich niet tot Duitsland, de Führer en diens Derde Rijk. Het resultaat is een verhaal over een continent dat zich ei zo na vernietigde.

Zwaartekrachtgolven eindelijk gespot: ‘We got em’
Wetenschappers van de LIGO en Virgo-experimenten hebben het bestaan van zwaartekrachtsgolven, die honderd jaar geleden door Albert Einstein werden voorspeld, bevestigd.

Kernenergie in België: een opmerkelijke geschiedenis
België is een van de meest ‘nucleaire’ landen ter wereld. De beslissing om de nucleaire toer op te gaan verliep zonder maatschappelijk debat.

Wat baat CO2-arme kernenergie als ze te duur is?
Voor de nucleaire industrie is de klimaatproblematiek een onverhoopte kans. Want ze doet er alles aan om het vooral niet over het economische plaatje te hebben.