
Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:

Roos wordt condensator
Planten en bloemen zijn middels een gesofisticeerde ingreep om te bouwen tot kleine energiecentrales.

Geef me een molecule en ik zeg je hoe ze ruikt
Hoe we ruiken en welke chemische eigenschappen de geur van een stof precies bepalen, is nog voor een groot stuk onontgonnen terrein. Maar daar komt nu verandering in.

We willen niet weten hoe de toekomst eruit ziet
Hoewel we allemaal weleens zouden willen langsgaan bij een échte waarzegster, blijven de meeste mensen toch liever in het ongewisse over wat er allemaal op ons afkomt.

Vissen krimpen toch niet door klimaatopwarming
Twee Noren en een Fransman trekken een veelvuldig geciteerde wetenschappelijke studie in twijfel die stelt dat een warmere habitat automatisch leidt tot kleinere vissen.

Prothesen verbinden met ‘tekencement’
Teken staan erom bekend dat ze zeer moeilijk loslaten eens ze zich verankerd hebben in onze huid. Wetenschappers hebben ontdekt hoe ze dat doen, en ze hebben al plannen om de ‘tekencement’ te gaan namaken.

Zeeslak biedt alternatief voor pijnstiller
Het gif van een diepzeeslak bevat een stof die pijnstillend werkt – in zeer kleine dosissen en extreem langdurig. Mogelijk kan het straks de verslavende morfinomimetica vervangen.

Plantenvirus speelt koerier voor kankermedicijnen
Wetenschappers hebben een virus nagebouwd en het vervolgens volgepropt met moleculen die giftig zijn voor kankercellen.

Genetische schakelaar zet nuttige bacteriën in overdrive
Bacteriën worden in diverse industrieën gebruikt als productiefabriekjes van allerhande nuttige stoffen. Wetenschappers hebben nu een manier gevonden om die productie gevoelig op te drijven.

Seks, drugs & rock-’n-roll: voor onze hersenen is het allemaal hetzelfde
Ons brein gebruikt dezelfde gebieden en hetzelfde mechanisme om ons te laten genieten van muziek als waarmee we seksueel, culinair en ander genot ervaren.