
Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:

Grafeen zeeft zout uit zeewater
Zeewater ontzilten tot drinkbaar water kan al, maar het procedé verloopt traag en vereist bijzonder veel energie. Dankzij de ontwikkeling van grafeenmembranen gloort er echter hoop voor de ouderwetse zeefmethode.

Europa maakt kennis met de ‘grotvis’
In een onderwatergrot die in verbinding staat met de Donau kon een duiker enkele exemplaren vangen van een grotvariant van de Barbatula-vis.

Zuurstofrijke atmosfeer is mogelijk een pak jonger
Uit een genetische analyse van de stamboom van de blauwalgen – bacteriën die aan fotosynthese doen – blijkt nu dat hun kunstje veel minder oud is dan gedacht.

Oudste ‘multifunctionele paleis’ in Mexico ontdekt
In de Vallei van Oaxaca zijn archeologen de resten aan het blootleggen van een paleis/regeringszetel/woonblok van vóór onze jaartelling.

Bacteriën beschermen zich al langer met Crispr
Terwijl genetici de knip- en plakmethode nog maar pas onder de knie hebben, gebruiken micro-organismen ze al miljoenen jaren om virussen zo snel mogelijk te herkennen en uit te schakelen.

Korte snavel, beter zicht
Vogels kunnen net als mensen allebei hun ogen op hetzelfde punt focussen. Maar de reikwijdte van hun ‘binoculaire zicht’ is wel afhankelijk van de lengte van hun snavel.

Gentse onderzoeker vindt ‘grasmobiel’ uit
Een auto die rijdt op gras. Als het van een doctoraatstudent van de Universiteit Gent afhangt, rijdt hij er morgen al mee rond.

Water rondpompen zonder… pompen? Het kan!
Bij een debiet van enkele milliliter per seconde heeft water geen drukverschil meer nodig om doorheen een buisje te vloeien.

Niet alle Hunnen waren barbaren
Opgegraven skeletten laten zien dat de Hunnen soms ook vreedzaam samenleefden met de inwoners van de buitenprovincies van het Romeinse Rijk.