Euthanasiepatiënt is vaak geschikte orgaandonor

12 april 2017 door SST

Een op tien mensen die in ons land euthanasie ondergaan komen ook in aanmerking voor orgaandonatie.

Zowel in België als in Nederland is het voor euthanasiepatiënten toegestaan om vlak na de terminale sedatie een of meerdere organen af te staan. Maar de regeling wordt nog maar amper toegepast, zo hebben Belgische en Nederlandse medici vastgesteld. Tot augustus vorig jaar waren er nog maar 43 euthanasiepatiënten in België die een orgaan hadden afgestaan. Dit terwijl er in 2015 alleen al meer dan tweeduizend mensen euthanasie ondergingen.

De onderzoekers hebben berekend hoeveel potentiële donoren er onder euthanasiepatiënten zitten. Ze kwamen uit op 10 procent geschikte donoren voor een of meerdere organen. Vooral nieren – de leeftijdsgrens voor een donor ligt hier zeer hoog, op 75 jaar – zouden kunnen worden ‘hergebruikt’, alsook longen, levers en in mindere mate alvleesklieren. Samen zouden er per jaar daardoor bijna zevenhonderd extra organen beschikbaar kunnen zijn.

Een belangrijke voorwaarde voor donatie is dat de patiënt in het ziekenhuis overlijdt, wat bij euthanasie vaak precies niet het geval is. Mogelijk kunnen patiënten straks wel thuis ‘in slaap worden gedaan’ waarna ze in het ziekenhuis pas overlijden. De onderzoekers verwachten dat donatie door euthanasiepatiënten in de toekomst zal toenemen, omdat de regeling nu nog maar amper bekend is.