Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Is instinct aangeleerd?
We gaan er automatisch vanuit dat er onder alles wat we doen, denken of voelen wel een instinctieve basis schuilt. Enkele gedragsbiologen suggereren nu dat het net andersom is.
Superfood wordt supergeleider
Nanobuizen op basis van algen in plaats van koolstof kunnen gebruikt worden in batterijen, brandstofcellen en geleiders.
Bergen boosten soortvorming
Bergen zijn, net als regenwouden, echte hotspots van biodiversiteit. Maar waarom soorten er sneller ontstaan en evolueren, was altijd puur giswerk. Tot nu.
Grafeen zeeft zout uit zeewater
Zeewater ontzilten tot drinkbaar water kan al, maar het procedé verloopt traag en vereist bijzonder veel energie. Dankzij de ontwikkeling van grafeenmembranen gloort er echter hoop voor de ouderwetse zeefmethode.
Europa maakt kennis met de ‘grotvis’
In een onderwatergrot die in verbinding staat met de Donau kon een duiker enkele exemplaren vangen van een grotvariant van de Barbatula-vis.
Zuurstofrijke atmosfeer is mogelijk een pak jonger
Uit een genetische analyse van de stamboom van de blauwalgen – bacteriën die aan fotosynthese doen – blijkt nu dat hun kunstje veel minder oud is dan gedacht.
Oudste ‘multifunctionele paleis’ in Mexico ontdekt
In de Vallei van Oaxaca zijn archeologen de resten aan het blootleggen van een paleis/regeringszetel/woonblok van vóór onze jaartelling.
Bacteriën beschermen zich al langer met Crispr
Terwijl genetici de knip- en plakmethode nog maar pas onder de knie hebben, gebruiken micro-organismen ze al miljoenen jaren om virussen zo snel mogelijk te herkennen en uit te schakelen.
Korte snavel, beter zicht
Vogels kunnen net als mensen allebei hun ogen op hetzelfde punt focussen. Maar de reikwijdte van hun ‘binoculaire zicht’ is wel afhankelijk van de lengte van hun snavel.