Sylvia Wenmackers
Sylvia Wenmackers is onderzoeksprofessor in de wetenschapsfilosofie aan de KU Leuven, gespecialiseerd in de grondslagen van kansrekening en fysica.
Meest behandelde onderwerpen:
‘De brede betekenis van ‘wetenschap’ moet behouden worden’
‘Wetenschappen’, ‘Arts’, ‘gamma’, ‘STEAM’: het zijn allemaal termen die wetenschappelijke domeinen afbakenen. Hoe brengen we het terrein het best in kaart? Wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers (KU Leuven) doet een voorstel - en droomt ondertussen van een nieuw woord dat wetenschap en kunst overvleugelt.
De voorspelling van een miljoen
Er waren eens een fysicus, een filosoof en een wiskundige. Het had het begin van een grap kunnen zijn, maar het is de ontstaansgeschiedenis van de paradox van Newcomb. Wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers (KU Leuven) legt de paradox uit aan de hand van een nieuw spelprogramma: Orakel.
‘Bestrijding van coronavirus is als confetti opruimen na carnaval’
Columnist en wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers houdt de risicocommunicatie rond het coronavirus aandachtig in de gaten. Welke maatregelen worden er wereldwijd genomen en welke impact hebben die?
Kansrekening in de ruimte
Zijn wij de laatste generatie die kan speculeren over de kans op buitenaards leven?
In de trein begrijp je Heraclitus het best
Afgeleid door de vele treingesprekken, kan wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers zich maar met moeite concentreren op de theorie van Heraclitus. Toch begrijpt ze zijn theorie in de trein het allerbest.
Wat hebben de vier fysische dimensies en een croque-monsieur met elkaar te maken?
De wiskundedocent van Albert Einstein, Hermann Minkowski, kwam met een elegante formulering voor de vierdimensionale ruimtetijd op de proppen.
Deze Rus was de voorloper van Elon Musk
De Rus Konstantin Tsiolkovski had al in het begin van de twintigste eeuw visionaire ideeën over ruimtevaart. Een van zijn ideeën werd werkelijkheid bij de lancering van de Spoednik 1 in 1957.
Fysische onmogelijkheden in kunst ontrafeld
Sommige kunstwerken spelen met een subtielere vorm van fysische onmogelijkheid. Je ziet het pas als je aandachtig kijkt.
Als we haar wortels voeden, bloesemt de wetenschap
Het is aanlokkelijk om radicaal te kiezen voor onmiddellijk toepasbaar onderzoek. Maar als we echt vruchten willen plukken van de wetenschap, dan moeten we vooral haar wortels voeden.