Technologie

Aan de vliegende band

Als het van autofabrikant Audi afhangt, heeft de lopende productieband afgedaan.

De lopende band is al meer dan een eeuw de norm bij autoproductie. Op zo’n band bewegen auto’s in wording na een vast tijdsinterval naar een volgend montagestation. De lopende band versnelde de autoproductie, maar heeft ook zijn beperkingen. Bij een probleem ter hoogte van één montagestation valt de volledige lopende band stil.

Audi test in zijn fabriek in Ingolstadt de omschakeling naar een montagenetwerk van onafhankelijke werkstations. Het werk wordt nog altijd naar de monteurs gebracht, maar de volgorde is niet langer van belang. Autonoom werkende heftrucks en zelfrijdende containerwagentjes vlammen met onderdelen door de productiehal.

Ook de ruimte in de lucht blijft niet langer onbenut. Daar vliegen zelfnavigerende drones losse onderdelen naar de verschillende werkstations. De nieuwe werkmethode biedt enorme technische en logistieke uitdagingen, vooral in coördinatie. Audi werkt aan big-datatoepassingen die  gegevens uit de hele keten verwerken en bijvoorbeeld instaan voor het exact op tijd leveren van onderdelen.