Andy Gijbels wint eerste Vlaamse PhD Cup

29 september 2016 door Eos-redactie

Met zijn presentatie over robottechnologie voor oogchirurgen overtuigde hij de jury.

Andy Gijbels is doctor in de ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven. Voor zijn doctoraat ontwikkelde hij een robot die oogchirurgen in staat zal stellen tienmaal preciezer te opereren dan vandaag mogelijk is.

Robot helpt een handje

Wereldwijd worden jaarlijks 60.000 mensen blind door verstopte netvliesadertjes. Om die te kunnen genezen, moeten chirurgen een antistollingsmiddel in de haarfijne adertjes injecteren. Voor mensenhanden is dit manoeuvre veel te precies, maar met assistentie van Gijbels’ robot kan het wél lukken. In de komende maanden zullen de eerste patiënten met behulp van de robot worden geopereerd.

In de finalejury zetelden Annelies Beck (Canvas), prof. Dave Sinardet (VUB), dr. Hetty Helsmoortel (UGent) en Guillaume Van der Stighelen. Hun oordeel over Gijbels en zijn werk luidde: ‘Een fascinerend onderzoek dat zeer aanschouwelijk en overtuigend werd gepresenteerd door een getalenteerd en gepassioneerd onderzoeker’.

Eerste prijs

Gijbels ontvangt een cheque van 10.000 euro voor de Vlerick Business School. Hij zal er een opleiding in ondernemerschap volgen. ‘Als onderzoeker ontwikkel ik technologie. Met deze opleiding wil ik leren hoe ik die technologie op de markt kan brengen.’  

Tweede en derde laureaat

Heleen Dewitte, doctor in de farmaceutische & medische wetenschappen (UGent en VUB),  werd tweede laureaat. Zij werkte een nieuwe methode uit voor kankerimmuuntherapie.

De derde laureaat is Didier Snoeck. Voor zijn doctoraat in de ingenieurswetenschappen aan de Universiteit van Gent ontwikkelde hij zelfhelend beton.

Drempel verlagen

Met de Vlaamse PhD Cup wil organisator Scriptie vzw jonge onderzoekers helpen om hun onderzoek ook buiten de academische wereld bekend te maken. Om drempelvrees te helpen overkomen, kregen de 16 deelnemers van de PhD Cup een vierdaagse mediatraining.

De Vlaamse PhD Cup is een initiatief van Scriptie vzw. Eos Wetenschap is een van de sponsors.

Meer info vind je op www.phdcup.be.